Građani neinformisani, briselski dijalog netransparentan
26/10/2018|Autor: Administrator|
|

Jeta Krasnići iz Kosovskog demokratskog instituta smatra da je briselski dijalog trenutno zaustavljen dodavši da sporazumi koji su do sada sklopljeni čine ovu fazu problematičnom.

“Činjenica je da nakon 7 godina diskusija i niza sklopljenih sporazuma, najveći deo istih nije sproveden i sama priroda tih sporazuma, koji su imali element nejasne konstruktivnosti ili nejasne dvosmislenosti, je uticala da u sprovođenju ovi sporazumi imaju probleme. Smatram da je sada važno, a vidi se da se dijalog ne nastavlja, barem ne javno, i ne održavaju se sastanci za sprovođenje sklopljenih sporazuma, oceniti čitav ovaj proces i videti koji su u stvari problemi koji su propratili ovaj proces, kao i definisati šta u stvari strane žele postići njime, rekla je Jeta Krasnići.

Marko Savković iz Beogradskog centra za političku izuzetnost smatra da nema pomaka kada je reč o briselskom dijalogu i da su, kako kaže, svi na onim pozicijama na kojima su i bili. I on smatra da je Briselski dijalog  zaustavljen.

“Pa stalo je zato što ključni akteri u dijalogu očigledno imaju druge interese. Barem meni se čini da je cela ideja sa usporavanjem primene sporazuma zapravo čekanje nečeg drugog, a to nešto drugo je razgraničenje.”

Po mišljenju Jete Krasnići nedostatak transparentnosti je pitanje koje je od samog početka pratilo proces dijaloga. Kaže, da je zbog toga postojala velika zabrinutost građana.

„Nedostatak transparentnosti je način koji je zamišljen da strane daju što manje informacija za javnost, kako bi obe strane, bila to kosovska ili srpska, bile u stanju da sklope sporazum gde se daju samo određeni detalji o tome, a nakon toga na isti način da dođu do drugog sporazuma i tako zaredom da dođe do normalizacije. Ali ne može se tako dobiti normalizacija ako u tom procesu nisu uključeni i građani, jer, opet ponavljam, ne znamo jasno šta znači normalizacija. Sam izraz normalizacija ima netransparentnost u sebi, a mi ne znamo šta to znači. Može značiti jedno za mene, a nešto drugo za vas..“

Da bi građani trebali da budu vuše informisani smatra i Marko Savković.

„Građani bi trebalo da budu informisani, trebalo bi da imaju neki najosnovniji uvid, da mogu slobodno da razgovaraju o tome, da mogu da kritikuju ako žele, da imaju pristup medijima gde mogu to da saznaju.“

U emisiji Sporazum predstavljeni su i neki od rezultata analize trandova koju na severu Kosova sprovodi nevladina organizacija Aktiv. Rezultati pokazuju da su građani sevra Kosova generalno nezadovoljni ukupnim stanjem na Kosovu, ali i svesni da može gore. Velika većina  ispitanika, čak 90 odsto, smatra da se stavri na Kosovu ne kreću u dobrom pravcu.

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni