FRANCUSKA O PRIZNANJU KOSOVA KAO USLOVU
18/02/2013|Autor: TV Puls|
|

PARIZ,18.februar – Predsednica Odbora za evropske poslove francuske skupštine Danijel Oroa izjavila je da Srbija neće moći da postane članica Evropske unije ako na kraju evropskog puta ne prizna nezavisnost Kosova i tvrdi da takav zahtev Brisela nije formulisan pisanim putem, već je usmen.Posle nedavne izjave predsednice Odbora za spoljne poslove francuskog parlamenta Elizabet Gigu da bi pitanje priznavanja nezavisnosti Kosova moglo da bude uslov za pristupanje Srbije EU, i Danijel Oroa kaže da će međusobno priznavanja Beograda i Prištine biti uslov "sine kva non"."To nije, da tako kažem, napisan uslov, ali neće biti ulaska ni Srbije, ni, uostalom, Kosova, u EU, sve dok se u potpunosti ne budete pomirili i dok dve zemlje ne budu jasno priznale jedna drugu! I, čini mi se da Srbija u ovom trenutku u tom domenu preduzima dosta koraka", rekla je Oroa."Ono što mogu da kažem - veoma podržavamo ulazak Srbije u EU, ali će za nas, Francuze, ako ne bude međusobnog priznavanja, odgovor biti 'ne' ", istakla je francuska poslanica.Ona je rekla i da će odluka da li će Srbija u junu dobiti datum za početak pretprijemnih pregovora s EU zavisiti od "razvoja stanja ljudskih prava i gde se stiglo u odnosima s Kosovom".
"Srbija nije ni gora ni bolja od drugih. Uzmimo za primer Rome, manjinu koja je u potpunosti već član EU. Još imaju problema u Rumuniji, ali su ih ovoga leta imali i u Francuskoj. Nije sve tako jednostavno", kazala je Oroa.
"Mislim da nam je svima priraslo srcu da pomognemo Srbiji da ispuni sve kriterijume. Istina, ovi kriterijumi su malo komplikovaniji, i brojni, ali verujem da Francuska, istorijski saveznik Srbije, ima ulogu da taj proces olakša", rekla je ona.Na sednici u Parizu, na kojoj je govorila i potpredsednica Vlade Srbije Suzana Grubješić, predsednica Odbora za spoljne poslove francuskog parlamenta Elizabet Gigu izjavila je nedavno da bi pitanje priznavanja Kosova dugoročnije moglo da postane preduslov za pristupanje Srbije EU.
"Da li je politička klasa u Srbiji svesna da bi pitanje priznavanja Kosova, a ne samo ograničeni sporazumi između srpske i kosovske vlade moglo da se pokaže kao preduslov za pristupanje EU, iako znamo da to danas nije formalni uslov?", upitala je Gigu.
 


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni