EULEX SUDI SRBIMA
26/02/2013|Autor: TV Mir|
|

 

KOSOVSKA MITROVICA, 26.februar - U Osnovnom sudu u severnom delu Kosovske Mitrovice danas je počelo suđenje osumnjičenima za učešće u martovskim neredima 2008. godine u ovom gradu, kojima se, pored ostalog, na teret stavlja i nelegalno zauzimanje suda i ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti.
Jedan od advokata odbrane Dejan A. Vasić izjavio je Kontakt plus radiju da je suđenje počelo saslušanjem nekadašnjeg šefa obaveštajne jedinice UNMIK policije Rendala Daltija, jednog od ključnih svedoka tužilaštva.
EULEKS je podigao optužnicu protiv Marjana Ilinčića, Zorana Čavića, Dragana Milojevića, Miodraga Ralića, Avnija Krasnićija i Nebojše Jovića. Ovoj šestorici Mitrovčana na teret se stavljaju 22 krivična dela za događaje 14. i 17. marta 2008. godine ispred zgrade suda u Kosovskoj Mitrovici.
Osumnjičeni se terete za nelegalno zauzimanje suda koji se nalazi u severnom delu Mitrovice, poziv na otpor, ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, učestvovanje u masi koja vrši krivično delo, ugrožavanje Ujedinjenih nacija i pridruženog osoblja.
Ovim osobama se, takođe, na teret stavlja oštećenje pokretne imovine, raspirivanje nacionalne, rasne, verske ili etničke mržnje, razdora ili netrpeljivosti, i za učešće u grupi koja je ometala službena lica u vršenju službene dužnosti.
Slučaj je povezan sa martovskim neredima u Kosovskoj Mitrovici iz 2008. godine. Tada je došlo do zatvaranja suda nakon što su se sukobile jedinice međunarodnih snaga i Srba.
Tokom incidenata koji su usledili poginuo je jedan ukrajinski policajac, povređena su 64 policajca UNMIK-a, 24 pripadnika KFOR-a i oko stotinu srpskih demonstranata.
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni