EULEX IMA NOVE INFORMACIJE O STAROM GRACKU
22/07/2013|Autor: Administrator|
|

BEOGRAD, 22. jul - Specijalno tužilaštvo Kosova nedavno je dobilo nove informacije u vezi sa ubistvom 14 žetelaca u Starom Grackom, u julu 1999. godine, i Euleksov tužilac ih razmatra, saopštila je portparol misije EU Irina Gudeljević. 
"Euleksov tužilac iz Kancelarije Specijalnog tužilastva Kosova još razmatra slučaj. U toku je takođe razmatranje informacija koje je tužilaštvo nedavno dobilo", rekla je Gudeljvić agenciji Beta, povodom 14 godine ubisva srpskih žetelaca za koje do danas niko nije odgovarao. 
Gudeljević je dodala da o istrazi ne može više da kaže jer je "razmatranje informacija" u toku, kao i da će više detalja u vezi ubistva u Starom Grackom biti poznato u "skladu sa tim kako se slučaj razvija". 
 
Na njivi u selu Staro Gracko, 23. jula 1999. godine iz zasede ubijeno je 14 Srba. Najmlađi od njih imao je 17 godina. 
UNMIK policija je u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija, iz sela Veliki Alas kod Lipljana zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu. Bitići je posle dva meseca zbog nedostatka dokaza pušten iz pritvora. 
Ubistvo žetelaca jedan je od najtežih zločina nad Srbima od dolaska međunarodne misije u Pokrajinu. Porodice ubijenih i dalje čekaju da zločinci budu privedeni pravdi.  Među te zločine, za koje do sada niko nije odgovarao, spadaju  ubistva dece u Goraždevcu, porodice Stolić u Obiliću i dizanje u vazduh autobusa Niš ekspresa kod Podujeva. 
Ekstremisti iz obližnjeg sela Veliki Alas su u više navrata skrnavili i minirali groblje u Starom Grackom na kome su sahranjeni I stradali srpski žeteoci. 
Izvor: BETA
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni