EKONOMSKI PODSTICAJI ZA SEVER KOSOVA
07/11/2013|Autor: Administrator|
|

SARAJEVO, 7. novembra  - Premijer Kosova Hašim Tači rekao je u intervjuu za državnu bosansku televiziju BHT1 da podržava forimiranje multietničkih - srpskih, albanskih i drugih zajednica na Kosovu.  Najavio je nove ekonomske podsticaje za sever Kosova da bi se tamošnji stanovnici "odvojili od problema, pritisaka, ucena i straha od pojedinaca koje drže tu oblast kao taoca". 
Tači je u sredu uveče ocenio da su graĐani Srbije "umorni od problema, konflikata, neprijateljstava i žele napred ka NATO, EU I ekonomskoj dobrobiti".  
U emisiji "Intervju 20" Tači je rekao da je "Srbija imala teritorijalne pretenzije prema Kosovu, prema podeli Kosova i
formiranju jedne Republike Srpske, autonomije, i svi ti pokusaji su bili neuspešni". 
"Sada imamo (briselski) sporazum od 19. aprila (sa Srbijom). Kosovo je suvereno i nezavisno, s meĐunarodno priznatim teritorijalnim integritetom. Niko ne može pretendovati da izmeni granice u regionu", ukazao je Tači. 
"Kosovo je multietničko i neće se graditi samo na etničkim osnovama", poručio je Taći i najavio demokratske reforme u oblasti ekonomije, zakonodavstva, politike. Po njegovim rečima, "Kosovo je domovina svih njenih graĐana, mesto u kojem svi uživaju ista prava". 
Upitan o tome da li će i kada će Srbija biti spremna da prizna nezavisnost Kosova, Tači je kazao da je "sada važno da se radi na normalizaciji odnosa, a doćiće i to vreme".  
"Sada se treba više razmišljati o budućnosti, nego o tome da ometamo jedni druge", rekao je Tači i dodao da su pregovori u Briselu mnogo pomogli i Kosovu, i Srbiji, te i miru i stabilnosti regiona.  
"Svaka namera jedne države da ometa drugu je smetnja samo njoj", kazao je Tači o putu zemalja regiona ka EU. 
O tome što Bosna i Hercegovina nije priznala nezabisnost Kosova, Tači je rekao da je "Republika Srpska glavni faktor u nepriznavanju Kosova". 
Istakao je da je ekonomski rast Kosova oko pet odsto, te su ulaganja vidljiva: "Ulaže se u projekte kapitalnih investicija, gradi se auto-put koji povezuje Kosova sa Albanijom i evropskim koridorom, okončana je izgradnja modernog aerodroma, otvaraju se nova radna mesta i smanjuje se nezaposlenost".  Naglasio je da je Kosovo uspostavilo "odlične odnose" sa svim zemljama regiona i izrazio zadovoljstvo što sve one meĐusobno komuniciraju iako su vodile ratove i bile svedoci "nasilja Srbije koje je dovelo čak i do genocida, ali sada moramo gledati u budućnost - ne treba da budemo žrtva prošlosti". 
 
Izvor: BETA

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni