DRUGI KRUG IZBORA BIO MIRAN
04/12/2013|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 3. decembra  - Drugi krug izbora za gradonačelnike na Kosovu je u nedelju protekao mirno u većini opština, ocenila je danas Izborna posmatračka misija Evropske unije (EUEOM).  EUEOM je u preliminarnom izveštaju pozitivno ocenila glasanje na skoro svim od 330 posmatranih biračkih mesta.  Integritet glasanja je uglavnom bio dovoljno zaštićen, ali je bilo žalbi zbog fotografisanja glasačkih listića i "porodičnog glasanja".  Prebrojavanje je sprovedeno brzo i bez ozbiljnih nepravilnosti, navodi se u izveštaju.
"Kosovo je ovim izborima učinilo dodatni napredak na svom demokratskom putu. (...) Uspeh ovih izbora takođe označava važan korak u sprovođenju sporazuma Prištine i Beograda postignutog 19. aprila", izjavio je šef misije Roberto Galtijeri.
U izveštaju piše da je opšta politička atmosfera bila mirna, iako je bilo napetosti i prijava pritiska na glasače i o kupovini glasova u nekoliko opština.
Svi kandidati su mogli slobodno da organizuju kampanju i imali su pristup medijima.
U većini medija na albanskom jeziku opozicioni Demokratski savez Kosova je bio najzastupljeniji, a Građanska inicijativa "Srpska" je dominirala u vestima TV-kanala na srpskom jeziku.  Posmatrači EU su identifikovali neke elemente na koje bi Kosovo trebalo da obrati više pažnje. Tako je više od polovine glasačkih llistića koje su poslali birači van Kosova za izbore 3. novembra, je Centralna izborna komisija odbila zbog "neposedovanja kopije valjane lične karte", navodi se u izveštaju.
 

 


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni