DOGOVORENI IZBORI ZA 3.NOVEMBAR
21/06/2013|Autor: Administrator|
|

BEOGRAD, 21. Jun  - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da je na pregovorima u Briselu "orijentaciono dogovoreno" da se lokalni izbori na severu Kosova održe 3. novembra, a takođe je postignut dogovor oko regionalnog komandanta policije za sever.
Dačić je na konferenciji za štampi izjavio da su Ketrin Ešton I evropski komesar za proširenje Štefan File uputili pismo svim članicama Evropske unije u kojima ih pozivaju da donesu pozitivnu odluku o početku pristupnih pregovora sa Srbijom. 
"Bez obzira što Evropsku uniju čini 27 članica, mislim da smo sigurno danas bliži pozitivnoj odluci posle ovog noćašnjeg sastanka, koji je završen u tri ujutro a počeo oko 20 sati". 
"Očekujemo pozitivnu odluku, da se odluči o datumu, i da on bude što pre. Srbija smatra da je ispunila sve uslove iz decembarskih zaključaka Evropskog saveta", rekao je Dačić. 
Premijer Srbije je ponovio raniju ocenu da bi "svaka drugačija odluka" Evropskog saveta 28. juna bila nepravedna i da bi "dovela u pitanje kredibilitet Evropske unije". 
Takođe je ocenio da bi pozitivna odluka "samo mogla da pomogne lakšoj i efikasnijoj implementaciji" onog što je dogovoreno u pregovorima između Beograda i Prištine.  
Dačić je ispričao novinarima da je visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton na sinoćnom sastanku "veoma jasno" rekla da ni ona neće dopustiti da se neko igra sa kredibiltetom nje i Evropske unije" u vezi sa onim što je Srbija do sada uradila. 
Šef delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Eduard Kukan je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Dačićem ocenio je "u pitanju kredibilitet Evropske unije" i izrazio nadu da će "odluka (Evropskog saveta) biti konstruktivna i pozitivna. 
Dačić je rekao je sinoć u Briselu "orijentaciono određen 3. novembar" kao dan održavanja lokalnih izbora na severu Kosova. 
Takođe je, prema njegovim rečima, postignut dogovor oko regionalnog komandanta policije za sever Kosova, kao i dogovor oko nekih pitanja u  ezi sa lokalnim izborima oko kojih radna grupa nije mogla da se  složi. 
 
"Za nas je veoma važno to što će Srbi moći da glasaju sa dokumentima Srbije, da će moći da imaju svoje predstavnike i svog šefa izborne komisije, u mestima gde žive", rekao je Dačić. 
 
Prema rečima srpskog premijera, u pregovorima u kojima su učestvovali premijer Kosova Hašim Tači i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, razgovarano je i o amnestiji.   Dačić je potvrdoo da će sledeći sastanak sa Tačijem biti 8. jula, ali će se nastojati da se rešenja nalaze i pre toga. 
Kukan je rekao da je delegacije Evropskog parlamenta došla u Srbiju da joj predstavi pozitivnu poruku u vezi sa pregovorima i da joj "pruži podstrek za sve što je do sada uradila".  
"Rekao sam Dačiću da su svi koraci koje je Srbija poduzela – u pozitivnom smeru. I Evropski parlament pozdravlja pozitivnu odluku koju će, nadam se, usvojiti Evropski savet".
 
Izvor: BETA
 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni