DOGOVOR O PUTOVANJIMA SRPSKIH ZVANIČNIKA
08/10/2013|Autor: Administrator|
|

BRISEL, 8. oktobra  - Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je u ponedeljak uveče u Briselu, posle sastanka s visokom
predstavnicom EU Ketrin Ešton i premijerom Kosova Hašimom Tačijem, da je postignut dogovor da svi srpski zvaničnici ubuduće mogu putovati na Kosovo - i pre, i za vreme izbora. Dačić je rekao da će postupak biti isti kao i do sada.  Ministar Aleksandar Vulin je rekao u Birselu da to znači da će zahtevi za posete biti upućivani Euleksu koji će donositi odluku o tome.
Dačić je podvukao da je sastanak u ponedeljak u Briselu bio veoma uspešan i da je postignut dogovori da se u biračke spiskove upiše još 12.000 kosovskih Srba u četiri opštine na severu. Uz to, ponovo će se, na osnovu novih dokumenata, razmotriti I mogućnost za upis mnogo većeg broja raseljenih i izbeglih lica sa Kosova koji žive u Srbiji.  Dačić je rekao da je do sada Centralna izborna komisija na Kosovuomogućila da samo 17 odsto potencijalnih birača iz redova izbeglica i raseljenih može učestvovati na izborima, što je ocenio kao izuzetno malo. Dodao je da će, preko žalbi i uvida u dodatna dokumenta, kao što su podaci Komesarijata za izbeglice Srbije, moći da se potvrdi pravomnogo većeg broja Srba da novembra glasaju na lokalnim izborima. 
Dačić je rekao da sastanak u Briselu potvrđuje da je Srbija učinila praktično sve u sprovođenju sporazuma o normalizaciji odnosa s Prištinom.  
 
Izvor: BETA
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni