DANAS IZBORNA TIŠINA
02/11/2013|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 2. Novembra -  Na Kosovu je danas izborna tišina pred održavanje lokalnih izbora na kojima učestvuju 103 potvrđene izborne liste, od kojih su 38 albanske, 33 srpske, a ostalo su liste nezavisnih kandidata, zatim Bošnjaka, Turaka, Roma, Crnogoraca, Hrvata, Goranaca i Aškalija. 
Biračka mesta biće otvorena od sedam do 19 časova. Glasači će moći da glasaju u 798 biračkih centara, odnosno na 2.366 biračkih mesta. 
Pravo glasa na izborima ima 1.779.357 glasača koji će birati odbornike i gradonačelnike u 39 opština. Ukupan broj registrovanih glasača van Kosova je 8.383. 
Predsednica CIK-a Valjdete Daka je juće ocenila da je predizborna kampanja bila mirna, bez incidenata, sa izuzetkom nekih problema u nekim od opština i izrazila nadu da će i izbori u nedelju proći bez problema. 
Izbore će osim lokalnih pratiti i posmatrači iz međunarodne zajednice. Posmatrači EU po pravilu su do sada pratili samo parlamentarne izbore. 
Za bezbednost tokom dana glasanja zadužena je kosovska policija, koja je prema prvim informacijama za to zadužila vise od šest hiljada pripadnika. Da glasanje protekne u najboljem redu brinuće I međunarodne misije Euleksa i Kfora. 
Prema RTK zbog nezakonitih ponašanja i problema koje su stvarali tokom predizborne kampanje tužilaštva na Kosovu su do sada otvorili istragu protiv deset osoba osumnjičenih za krivična dela u suprotnosti sa zakonom o lokalnim izborima. 
Da bi se onemogućile nepravilnosti ili izvršenje krivičnih dela tokom izbora Državno tužilaštvo i Vrhovni sud Kosova su formirali posebne dežurne ekipe sudija i tužilaca koji će u saradnji sa Policijom Kosova preduzeti hitne mere protiv onih koji budu kršili zakon. 
Pred glasačima će se 3. novembra naći dva glasačka listića, jedan sa kandidatima za gradonačelnike i drugi za odbornike. 
Očekuje se da rezultati izbora budu proglaseni preliminarno 4. novembra, a zvanični najkasnije 6. novembra. 
Na osnovu brojnih istraživanja koja su rađena ovih dana, objavljenim u medijima u Prištini, očekuje se veliki odziv glasača na izbore.  Istraživanja nevladinih organizacija i civilnog sektora ukazuju na veoma neizvesnu izbornu trku, posebno kada su u pitanju gradonačelnici, te se očekuje da se u 80 odsto slučajeva održi I drugi izborni krug. 
U drugom izbornom krugu, 1. decembra, glasaće se samo za dva kandidata koji su uspeli da u prvom krugu glasanja obezbede najveći broj glasova. 
 
izvor: BETA

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni