BLOKIRANI PUTEVI NA SEVERU
24/01/2013|Autor: |
|

K. MITROVICA, 24. januar - Srbi sa severa Kosova blokirali su danas puteve ka administrativnim prelazima na severu Kosova, Jarinje i Brnjak, kako bi sprecili dolazak kosovskih carinika na te prelaze.

Na putu Kosovska Mitrovica-Raška u mestu Rudare gradjani su betonskim kockama blokirali put ka Jarinju. Saobraćaj se tamo odvija usporeno i
ljudi na blokadi dozvoljavaju prolaz automobilima civila, kao i vozilima Euleksa i Kfora.

Prema rečima okupljenih, prolaz će biti onemogućen samo kosovskim carinicima.

Oko 11 sati blokiran je i put Kosovska Mitrovica-Ribarić u opštini Zubin Potok. Taj put vodi ka prelazu Brnjak.

Srbi sa severa Kosova rekli su da strahuju da će dolaskom kosovskih carinika početi naplata dazbina i na prelazima Jarinje i Brnjak. Oni su naveli da ne žele da plaćaju dazbine Prištini ili u posebne fondove, već da zele da budu vraćeni u sistem Srbije.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u nedelju za TV Most iz Zvečana da najnoviji dogovor u Briselu o naplati na prelazima predstavlja prvi korak ka autonomiji za zajednicu srpskih opština na Kosovu.

Premijer je rekao da se na prelazima sa Kosovom neće plaćati carina već porez na dodatu vrednost i akcize, kao i da će taj novac ići u poseban fond za razvoj severa Kosova, što je, prema njegovim rečima, prvi korak ka uspostavljanju autonomije za zajednicu srpskih opština na Kosovu.

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je juče da je poseban fond već formiran, ali da će sredstva iz njega biti uključena u kosovski budžet.

 

Izvor: BETA

 


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni