BLOKIRANA ZGRADA KOSOVSKOG OKRUGA
22/08/2013|Autor: Administrator|
|

GRAČANICA, 22. avgusta - Oko 100 bivših radnika kosovskih preduzeća nastavili su danas sa blokadom zgrade Kosovskog okruga u Gračanici zbog toga što im država Srbija nije isplatila sedam zaostalih minimalnih zarada. 
Potpredsednik organizacionog odbora Momir Jovanović kazao je za agenciju Beta da su danas radnici blokirali rad svih kancelarija države Srbije koje su smeštene u zgradu Kosovskog okruga. 
To je potvrdio i referent visoke ekonomske škole, koja se takođe nalazi u zgradi, a koji je rekao da mu radnici nisu  dozvolili da primaprijave za predstojeće studentske ispite. 
Jovanović je kazao da radnici zahtevaju da im država od zaostalih sedam, odmah ispalti tri minimalne zarade, i da naredne nedelje izvrši isplatu zaostalih nadoknada, a potom nastavi sa redovnim platama.
Jovanović je istakao da su radnici odlučni u svom zahtevu i najavio da će blokada biti nastavljena sve do ispunjenja njihovih zahteva. Radnici su rekli agenciji Beta da njihova protestna blokada nema nikavu političku konotaciju, već da je reč o borbi za golu egzistenciju. 
Ljubinko Karadzić koga je Vlada Srbije nedavno postavila za predsednika privremenog organa grada Prištine, izmeštenog u Gračanicu, ocenio je da je kašnjenje minimalnih zarada neopravdano I da ne postoji odluka vlade da se minimalac ukida radnicima.  
Karadžić je kazao da očekuje da će nadležni uplatiti deo zaostalih minimalnih zarada i istakao da nje njegovo mišljenje da "blokada srpskih institucija nije način da radnici ostvare zahteve". 
Načelnik Kosovskog okruga Vladeta Kostić rekao je da su u njemu nadležni iz Beograda javili da će danas novac za minalne zarade biti uplaćen na račun, ali nije znao da kaže koliko će minimalaca biti uplaćeno. 
Učesnike blokade prošle noći obišli su pripadnici Kosovske policije, kod kojih je organizacioni odbor uredno prijavio protestnu blokadu. 
 
Izvor: BETA
Foto: Blic
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni