BEZBEDNOST ĆE UTICATI NA IZBORE
31/10/2013|Autor: Administrator|
|

BEOGRAD, 30. Oktobra  - Na severu Kosova vlada "atmosfera straha" i na izlaznost na lokalne izbore na Kosovu u nedelju, 3. novembra, presudno će uticati bezbednost i regularnost izbora, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje beogradskog Foruma za etničke odnose. 
Istraživanje je rađeno u septembru među Srbima iz četiri opštine: Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Osim učesća u fokus grupama, urađena je i anketa sa 560 građana.  
Predstavljajući istraživanje, koordinator Foruma Nenad Đurović kazao je da je dokaz "atmosfere straha" činjenica da mnogi Srbi nisu smeli da učestvuju u istraživanju, kao i da su osobe koje su kandidati na listama to "skrivali" od istraživača. 
U takvoj atmosferi, rađeno istraživanje pokazalo je da 45 odsto Srba neće glasati na predstojećim lokalnim izborima, a da bi na njih izašlo 18 odsto.   Oko devet odsto građana će izaći na birališta, ali ni za koga neće glasati, odnosno kako su se izjasnili, precrtaće listić. 
Istraživanje je pokazalo i da većina Srba, njih 60 odsto, smatra da su izbori u funkciji priznavanja nezavisnosti Kosova, a 19 odsto smatra da se sprovode sa ciljem implementacije Briselskog sporazuma.  
 Nenad Đurović istakao je da na severu jak uticaj ima na bojkotizbora, a da su za zvaničnu kampanju Liste Srpska, k 0 ju podržava Beograd, ispitanici kazali da je "najprljavija", da "deli Srbe", odnosno da je za njih glavna tema upravo koflikti među Srbima, a ne odnos sa Albancima. 
 
Izvor: BETA

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni