BEOGRAD PREDAO 40.000 IZBONIH PRIJAVA
21/09/2013|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 20. Septembar  - U Misiju OEBS-a na Kosovu iz Beograda je stiglo oko 40 hiljada prijava za osobe za koje Beograd smatra da rodjenjem na Kosovu imaju pravo glasanja na predstojećim lokalnim izborima na Kosovu, prenosi danas prištinski dnevnik Koha ditore.  Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu
predala je pet hiljada prijava kosovskoj Centralnoj izbornoj komisiji, a ostalih 35 hiljada prijava su u procesu obrade, navedeno je na internet stranici tog lista. 
Kako se ističe, usled pravnih prepreka OEBS nije direktno predao prijave Centralnoj izbornoj komisiji, već su one poslate poštom.  Navodi se i da službenici OEBS-a na Kosovu ne veruju u ispravnost svih 40 hiljada prijava, ali da ne žele da se mešaju već da budu od pomoći Centralnoj izbornoj komisiji prilikom utvrdjivanja ispravnosti svake pojedinačne prijave. 
Pozivajući se na neimenovane novinske izvore, isti portal navodi da je većina kosovskih Srba koji žive u Srbiji registrovana u spiskovima glasača iz 2000. godine, kada su Srbi učestvovali na kosovskim izborima.  Kako se navodi, 40 hiljada pristiglih prijava odnosi se na osobe za koje Beograd smatra da imaju glasačko pravo na osnovu toga što su rodjeni na Kosovu, a iz kosovske Centralne izborne komisije ne žele da se unapred izjašnjavaju o tome već nameravaju da provere svaku pojedinačnu prijavu i o svakoj donesu ispravnu odluku. 
"Zakon jasno predvidja da može da glasa svako ko ima glasačko pravo. Svaka neregularna prijava biće odbačena", rekao je neimenovani službenik kosovske Centralne izborne komisije, prenosi na svom portalu Koha ditore. 
 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni