BAN KI MUN POZIVA NA IZBORE
31/10/2013|Autor: Administrator|
|

NJUJORK/BEOGRAD, 29. oktobra - Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je sve zajednice na Kosovu da izađu na lokalne izbore u  nedelju, 3. novembra, čiji je uspeh, kako je istakao, važan za mir I stabilnost, piše u izveštaju u koji je imala uvid agencija Beta.  
"Uspeh izbora, posebno na severu Kosova, biće važan za buduće jačanje mira i bezbednosti, perspektivu nastavka političkog učešća u dijalogu uz posredovanje EU i za primenu istorijskog sporazuma od 19. aprila", istakao je Ban Ki Mun u redovnom tromesečnom izveštaju o situaciji na Kosovu. 
Ban Ki Mun je ocenio da su strane ostvarile značajan napredak u pripremi lokalnih izbora koji će biti 3. novembra, uključujući I sever Kosova. "Razmimoilaženja i neslaganja treba i dalje rešavati konstruktivno kako bi bili osigurani mirni i uspešni izbori, uz puno učešće svih glasača", naveo je on. 
"Pridružujem se mom specijalnom predstavniku (Faridu Zarifu) u pozivu svim zajednicama na Kosovu da ispune svoje demokratsko pravo na izborima i pomognu u obezbeđivanju da njihovi legitimni interesi budu u potpunosti i efikasno predstavljeni", dodao je Ban Ki Mun.  
Generalni sekretar UN je naveo da će kosovska policija, zajedno s Kforom i Euleksom, imati ključnu ulogu u obezbeđivanju bezbednog I mirnog okruženja širom Kosova tokom izbornog perioda u kojem će svi moći da svoje demokratsko pravo ostvare slobodno bez uznemiravanja ili pritisaka. 
U izveštaju za period od 16. jula do 15. oktobra, Ban Ki Mun je pohvalio Beograd i Prištinu za kontinuirano aktivno  učešće u okviru dijaloga uz posredovanje EU, i pozdravio opipljiv napredak uprimeni sporazuma o normalizaciji odnosa. 
 
Izvor: BETA

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni