AMBASADORI U UN POZDRAVLJAJU NAPREDAK
30/08/2013|Autor: Administrator|
|

BEOGRAD, 29. avgust - Ambasadori Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanije, Rusije i Kine u Ujedinjenim nacijama (UN) pozdravili su danas napredak u sprovođenju sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. 
SAD upućuju čestitke za napredak u normalizaciji, ali očekuju dalje napore u tom pravcu, rekla je danas u Njujorku ambasadorka SAD u UN Samanta Pauer. 
"Nadamo se skorom postizanju sporazuma o energetici I telekomunikacijama, kao i uspešnom sprovođenju lokalnih izbora na Kosovu 3. novembra", kazala je Pauerova na sednici Saveta bezbednosti UN. 
Ambasador Velike Britanije Filip Parham istakao je da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine neophodna za njihovo prikljčenje EU I pozvao sve države članice UN koje još uvek nisu priznale Kosovo da to učine. 
Stav Rusije je da je stabilizacija odnosa još uvek daleko, i da zbog toga međunarodna zajednica ne treba da smanji svoje prisustvo na Kosovu, kazao je ambasador Rusije Vialij Čurkin. 
"Treba onemogućiti pokušaje albanskih vlasti na Kosovu da sabotiraju registraciju više od 200.000 srpskih izbeglica koji treba da glasaju na lokalnim izborima", kazao je Čurkin i istakao da izbori treba da budu statusno neutralni. 
On je izrazio zabrinutost zbog sklapanja vojnog sporazuma između Kosova i Albanije, i naveo da to predstavlja kršenje Rezolucije 1244 SB UN. 
Ambasador Kine u UN Liu Đeji pozdravio je dijalog najviših zvaničnika Srbije i Kosova u Briselu i istakao da Rezolucija 1244 predstavlja "pravni osnov" za rešavanje pitanja statusa Kosova. 
 
Izvor: BETA

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni