ALBANCI DA SE UDRUŽE POD OKRILJEM EU
26/07/2013|Autor: Administrator|
|

BEOGRAD, 25. jul - Novi premijer Albanije, socijalista Edi Rama tokom predizborne kampanje je pocceo da neguje odnose sa sunarodnicima izvan granica, mada i dalje odbacuje nacionalisticcke snove o Velikoj Albaniji, pisse danas Balkanska mrezza za istrazzivaccko novinarstvo (BIRN). 
Distancirajuchi se od odlazecheg premijera Salija Berisse koji je flertovao sa idejom o Velikoj Albaniji, Rama je pozvao Albance da se udruzze pod okriljem Evropske unije, navodi se u analizi, objavljenoj na sajtu Balkan insajt (Balkan Insight). 
BIRN citira izjavu Rame da pravi evropski Albanci treba da odbace "stari nacionalizam" koji jedino mozze voditi "destabilizaciji regiona". 
Njegov prethodnik, Sali Berissa, odrzzavao je srdaccne odnose sa premijerom Kosova Hassimom Taccijem, podrzzavao je izgradnju skupog auto-puta koji povezuje Albaniju i Kosovo, a prossle godine je ponudio drzzavljanstvo svim Albancima koji zzive van maticcne drzzave.  
Medjutim, Berissa je jula povukao ponudu za kosovske Albance, rekavssi da Kosovo prvo mora da razressi problem dobijanja evropskih viza.  Possto je Edi Rama juna ove godine pobedio na izborima, ccestitke su mu, pored ostalog, dossle i od Skendera Lusstakua, gradonaccelnika kosovskog grada Srbice - ili Skenderaja, kako ga zovu Albanci – koji je izrazio zzelju da ssefu albanskih socijalista proglasi poccasnim gradjaninom Srbice. 
Lusstaku koji je u pritvoru zbog optuzzbi koje ga terete za ratne zloccine dok je bio jedan od komandanata  Oslobodilaccke vojske Kosova, ne izgleda da bi ushicheno klicao za Edija Ramu, pisse BIRN. 
Lusstaku je formirao politiccki identitet kao prototipski izdanak ruralnog Kosova koji je uzeo oruzzje da brani svoju zemlju, dok je Rama sofisticiranu urbani ccovek iz Tirane koji je, pre ulaska u politiku, izgradio uspessnu karijeru kao - sportistka, slikar, profesor umetnosti, ministar, i kao gradonaccelnik glavnog grada Albanije, dodaje BIRN.  Medjutim, tokom izborne kampanje, Rama je intenzivno pocceo da se zalazze za tessnje veze s Kosovom, a prilikom posete Prisstini je aprila ove godine obechao da che, ako bude izabran, njegova vlada od prvog dana s predstavnicima Kosova raditi na potpisivanju sporazuma o prijateljstvu, saradnji, dobrosusedskim odnosima i bezbednosti.  Neki analiticcari ukazuju da lideri Albanije ccesto manipulissu pitanjem Kosova radi sopstvene politiccke dobiti.  
Jedan od njih, Enver Roberli koji radi za ssvajcarski list Tages Anzajger, ukazuje da je Ramino interesovanje za Kosovo relativno novije, i da on tokom 1990-ih godina nije ni pominjao Kosovo.  Mero Baze, glavni i odgovorni urednik lista Gazeta Tema iz Tirane, smatra da neche dochi do bitnijih promena u odnosima Tirane I Prisstine posle promene vlasti, ali da che najvecha promena biti u tome ssto che Vlada Albanije "prestati da koristi Kosovo". 
 
Izvor: BETA
 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni