AKCIONI PLAN ZA SARADNJU NA JUGU KOSOVA
01/10/2013|Autor: Administrator|
|

KOSOVO POLJE, 1.oktobar – U prisustvu ministra za zajednice i povratak danas je u Kosovu Polju potpisan Akcioni plan međuopštinske saradnje koji se odvija u tri opštine na jugu Kosova: Prizrenu, Štrpcu i Uroševcu. 
„Pored toga što predstavlja primer uspešne saradnje koji doprinosi stabilizaciji zajednica, to je i direktna podrška procesu povratka, samoj povratničkoj zajednici, ali i  svim građanima Kosova. Povratak nije samo značajan za ljude koji se vraćaju, nego i za celokupno kosovsko društvo koje teži evrointegracijama i EU standardima, pri čemu je rešavanja problema raseljenih lica jedan od najznačajnijih uslova“, rekao je ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i istakao važnost sprovođenja projekta u Prizrenu koji je u ovom trenutku jedini primer urbanog povratka na Kosovu.
Jevtić je rekao agenciji Beta da će projekat pomoći pre svega nastavak procesa povratka raseljenih Srba u Prizren i početak povratka u Uroševac.  
"Opština Štrpce će imati važnu ulogu jer je veliki broj raseljenih iz Prizrena i Uroševca upravo u kolektivnim centrima i privatnom smeštaju u toj opštini. Opština Štrpce će kroz ovaj plan dati podršku raseljenima da se vrate u Uroševac i Prizren", kazao je Jevtić. 
Šef Kancelarije za zajednice i povratak u Opštini Prizren, Ajradin Alija kazao je za Betu da je potpisivanje ovog plana značajno i za povratak u taj grad za koji je rekao da je otvoren i da je prvi koji je primio srpske povratnike.  Po njegovim rečima, pre rata je u Prizrenu živelo između devet I dvanaest hiljada Srba, a danas samo tridesetak. 
"Ovaj plan kroz više aspekata treba da pomogne nastavak povratka. Blisko smo vezani sa Opštinom Štrpce gde je veliki broj raseljenih iz Prizrena. Kroz plan će se znati koji naši građani žele da se vrate u Prizren, a koji žele da ostanu u Štrpcu", kazao je za Alija za Betu.  On je rekao da će plan omogućiti i da se tačno zna gde su
raseljeni, i da ne bi jedan povratnik aplicirao na dva mesta.
Svečanosti povodom potpisivanje Akcionog plana, pored prestavnika opština Štrpce, Uroševac i Prizren prisustvovala je i šefica projekta  saradnje Julija fon Dobenek, predstavnici Nemačke ambasade, Austrijske agencije za razvoj kao i drugih međunarodnih organizacija na Kosovu.
 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni