ZAKON O AMNESTIJI KOČI SPROVOĐENJE SPORAZUMA
30/09/2013|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 27. septembar - Sprovođenje Briselskog sporazuma zaustavlja to što još nije stupio na snagu kosovski Zakon o amnestiji pa Srbija nije predala Prištini spiskove ljudi koji će ubuduće raditi u kosovskim službama, piše danas dnevnik Koha ditore. List navodi da sporazum neće napredovati jer delegacija Srbije na sastanku ove nedelje nije predstavila spisak zainteresovanih Srba za integraciju u policiju i sudstvo.  Izvori Kohe ditore navode da je to učinjeno jer Beograd strahuje da ti ljudi, koji su radili u strukturama Srbije na Kosovu, nisu zaštićeni jer još nije stupio na snagu Zakon o amnestiji. 
Prema istim izvorima, Kosovo je odustalo od insistiranja da se za Srbe koji žele u kosovsku policiju i pravosuđe primene zakonske procedure već će oni biti primljeni "u paketu".  Takođe, ti Srbi neće biti obavezni da formalno priznaju državu Kosovo.  
"Više nije pitanje pregovora o proceduri za integraciju ilegalnih bezbednosnih i pravosudnih struktura. U paketu će biti primljeni svi oni koji žele da rade u našim institucijama", rekao je izvor. 
Istovremeno, današnji prištinski Zeri piše da će pripadnici srpske zajednice sa severa koji žele da uđu u kosovsku policiju proći kroz "detektor čistoće" da bi se videlo da li su za MUP, ali da niće moći da uđu u Kosovsku informativnu agenciju.  Proveru prošlosti kandidata obaviće kosovska policija uz pomoć Euleksa. 
Izvor: BETA
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni