15 MILIONA EVRA ZA SRPSKE OPŠTINE
01/11/2013|Autor: Administrator|
|

BRISEL, 31. oktobra - Evropska komisija(EK) je danas, u Briselu, saopštila da je odobrila "početna sredstva od 15 miliona evra" pomoći opštinama sa srpskom većinom na Kosovu, "s posebnim naglaskom na opštine na severu", u cilju podrške sređivanju odnosa između Kosova i Srbije . 
Ova "dodatna pomoć iz EU Programa za pripremu ulaska u članstvo(IPA)", stoji u saopštenju EK, bihe usredsređena na opštinsku infrastrukturu, javnu upravu, seoski i regionalni razvoj, zapošljavanje i zaštitu prirodne sredine. 
"EK je", kako je navedeno,"odlučila da uputi početna sredstva od 15 miliona evra, a o mogućim dodatnim izdvajanjima sredstava će biti odlučivano na osnovu procena o daljim potrebama". 
Evropski komesar Štefan File je tim povodom izjavio da je "sprovođenje Sporazuma od 19. aprila od životne važnosti za normalizaciju odnosa Kosovo-Srbija i evropsku perspektivu obe strane".
"Taj sporazum je potvrdio da su Kosovo i Srbija rešeni da napreduju sopstvenim putevima ka EU", istakao je File. 
Evropski komesar je naglasio da "Evropska unija mora pokazati da  ozbiljno podržava taj proces, u interesu mira, stabilnosti I dobrobiti regiona". 
Komisija u Briselu je navela da će "ovaj specijalni programa IPA podrške biti od pomoći opštinama sa srpskom većinom širom Kosova, sa specijalnim naglaskom na severne opštine". 
Potpora od 15 miliona evra se "Kosovu daje dodatno uz za ovu godinu odobrenu budžetsku podršku od 65-70 miliona evra iz IPA programa", dodaje se u saopštenju. Kako se podseća, sporazum Kosova i Srbije je postignut uz
posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, a u sklopu njegove primene će se "3. novembra održati lokalni izbori na Kosovu, biti uspostavljena asocijacija opština u kojima su većina kosovski Srbi, a postepeno će pravosuđe i policija na severu Kosova biti uključeni u zakonski i administrativni okvir Kosova". 
 
Izvor: BETA

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni