„ŽELIMO DA ZNAMO“ - O SRPSKIM OPŠTINAMA NA KOSOVU
25/08/2016|Autor: Administrator|
|

ŠILOVO, 25.avgust – Dugodišnja novinarka  Anđelka Ćup, našoj publici dobro poznata kao urednica i voditeljka tok šou emisije „Srpsko – srpski dijalog“ predstavila je novi projekat Medija centra u Čaglavici pod nazivom „Želimo da znamo“. 
Gostujući u Jutarnjem programu RTV Puls Ćup je objasnila da se radi o serijalu polučasovnih dokumentarnih filmova o aktuelnom trenutku u šest opština sa srpskom većinom na Kosovu, četiri sa severa Kosova: Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Severna Mitrovica i još dve opštine južno od Ibra: Gračanica i Novo Brdo.
„Jedni o drugima znamo veoma malo i to je upravo razlog za pokretanje ovog projekta. Baš zato što jedni o drugima ne znamo ništa, uvek smo spremni da se svađamo, što ponekad dovede do većih i težih posledica“, rekla je Anđelka Ćup i naglasila da svaki od filmova počinje istim pitanjem: „Kako da se razumemo, kad se i ne poznajemo?“
Kaže da je cilj tima Medija centra u Čaglavici bio ne samo da se prevaziđu postojeći stereotipi i netačne informacije, nego da se pruži jasnija slika o tome kako se danas živi u šest srpskih opština na Kosovu, jer danas Albanci ne znaju kako se živi u Novom Brdu, na primer,  a kamoli u Zubinom Potoku, baš kao ni sami Srbi o svojim sredinama, a kamoli o Peći, Đakovici i Podujevu.
„I sami meštani veoma malo znaju o radu sopstvene opštine i lokane vlasti, što je poseban problem. Građani ne znaju čak ni to koliko ljudi živi u njihovoj opštini. Samo ta sitnica govori o problemu koji je prisutan“, kaže novinaka Anđelka Ćup i dodaje da bi važno bilo da se ovi i slični filmovi emituju i preko televizijskih kanala koje gledaju kosovski Albanci kako bi bolje shvatili život Srba na Kosovu, i obrnuto, važno bi bilo Srbima omogućiti informacije o gradovima i sredinama gde ih više nema. 
To bi, po njenim rečima, bio mali doprinos pomirenju dva naroda.
Serijal dokumentarnih filmova „Želimo da znamo“ podržala je Kosovska fondacija za otvoreno društvo. 
 

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni