SporaZoom: Žurba između redova, oktobar 2019

SporaZoom: Žurba između redova, oktobar 2019

„Poseta Ričarda Grenela bila je očekivana, zato što su SAD najavljivale da odmah nakon prvih izbornih rezultata očekuju obnovu dijaloga“, navela je novinarka Violeta Oroši u novom „Sporazumu“. Njen kolega Darko Dimitrijević smatra da “imenovanje Grenela i sve što se dešavalo pokazuje žurbu američke administracije da se pronađe rešenje za Kosovo“.


SPORAZOOM: Parlamentarni izbori: šta se nudi/obećava Srbima?

SPORAZOOM: Parlamentarni izbori: šta se nudi/obeća

Albanske partije vide Srbe na Kosovu kroz prizmu Beograda, smatra glavni i odgovorni urednik Koha Ditore Agron Bajrami. Za 20 godina u odnosima Srba i Albanaca nije izgrađeno poverenje, složio se sa njim u novom „Sporazumu“ analitičar Beljulj Bećaj.


SPORAZOOM: Šta sad?

SPORAZOOM: Šta sad?


SPORAZOOM: Pravo iz Brisela

SPORAZOOM: Pravo iz Brisela

U novoj emisiji Sporazum koja se emitovala sinoc, u sredu 26-tog juna od 21 čas u intervjuu sa dopisnikom Koha ditore i zagrebačkog Jutarnjeg lista govorilo se o mogućnostima za postizanje sveobuhvatnog sporazuma između Prištine i Beograda u svetlu nedavno održanih evropskih izbora. Postoji li razlika između američkog i evropskog pristupa u rešavanju „kosovskog čvora“, ima li Kosovo šansu da ovaj put, nakon nedavne ponovljene kandidature, postane članica Interpola i ko će biti „nova Mogerini“, neka su od pitanja iz emisije Sporazum koju mozete pogledati na YT kanalu Nezavisne TV Mreze.


SPORAZOOM sa Vetonom Suroijem, Bodom Veberom i Dušanom Janjićem

POTREBNO RESETOVANJE DIJALOGA

Specijalna emisija iz ciklusa Sporazum, razmatrala je aktuelnu društvenu i političku situaciju uoči najavljenog susreta Prištine i Beograda u Parizu, do kojeg dolazi na osnovu inicijative francuskog predsednika Emanuela Makrona, a gosti su Bodo Veber iz Berlinskog saveta za politku demokratizacije, politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić i književnik i publicista Veton Suroi. Gosti emisije analiziraju moguća rešenja nakon odustajanja od politike razgraničenja, odnosno korekcije granica i raspravljaju o tome da li je potreban Ahtisari plus u smislu ostvarivanja prava srpske zajednice na Kosovu i nadležnosti načelno dogovorene Asocijacije/Zajednice opština sa srpskim većinskim stanovništvom. Procenjuju da će dijalog Beograda i Prištine biti „resetovan“ i da će se strane vratiti pregovaračkom procesu tražeći rešenja u interesu građana. Emisija je snimljena u Draču, tokom konferencije pod nazivom „Kako civilizovati pregovore“ u organizaciji Kosovske fondacije za otvoreno društvo.
sporazoom