SPORAZUM: IZMEĐU DVA KOLOSEKA

SPORAZUM: IZMEĐU DVA KOLOSEKA

Nakon posete specijalnog predstavnika Evropske unije Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu i u uoči dogovorenog sastanka kosovskih i srpskih zvaničnika u Vašingtonu, postavlja se pitanje da li ka normalizaciji odnosa idemo na dva koloseka, jednim američkim i drugim evropskim, ili je to deo istog puta, pri čemu je jedna faza ekonomskog, a druga političkog karaktera. O tome, smo u emisiji Sporazum, razgovarali sa direktorkom Centra za evroatlantske studije u Beogradu Jelenom Milić, političkim analitičarom iz Prištine Ramušom Tahirijem i progamtskim rukovodiocem mitrovačkog Centra za medijaciju Lazarom Rakićem.


Sporazum: ŠTA ĆE PISATI U SPORAZUMU?

Sporazum: ŠTA ĆE PISATI U SPORAZUMU?

Nakon američkog poziva predstavnicima Prištine i Beograda da 27.juna u Beloj Kući nastave razgovore prvenstveno o ekonomskim temama i najavljenog nastavka Briselskog dijaloga uz tehničku podršku Evropske unije, otvaraju se pitanja o sadržini sveobuhvatnog sporazuma koji bi trebalo dugoročno da doprinese normalizaciji odnosa. Kako će se dalji pregovori nastaviti, koje teme bi trebalo da se nađu u budućem sporazumu i ima li prostora za kompromis, za Sporazum govore urednica portala Kossev Tatjana Lazarević i politički analitičari Dušan Janjić i Beljuj Bećaj.


Sporazum: Nova Vlada - stari izazovi

Sporazum: Nova Vlada - stari izazovi

Posle formiranja nove Vlade Kosova i ukidanja mera reciprociteta na uvoz robe iz Srbije odnosi Kosova i Sjedinjenih Američkih država su poboljšani, a otvoren je i put za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, istakli su gostujući u emisiji “Sporazum” politikolozi iz Beograda i Prištine: Stefan Surlić i Agon Malići.


Sporazum: KOSOVO IZMEĐU LEGIMITETA I LEGALITETA

Sporazum: KOSOVO IZMEĐU LEGIMITETA I LEGALITETA

Odluka Ustavnog suda Kosova da se nova Vlada moze formirati bez raspuštanja skupštine i novih izbora, doneta je u skladu sa dnevno političkim zahtevima na Kosovu, odnosno pokušaj da se manevriše između prava i politike a u srpskoj zajednici se ona tumači kao pobeda diplomatije SAD-a, istakli su gostujuci u emisiji “Sporazum”, profesor Ustavnog prava iz Prištine Riza Smaka, viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber i programski direktor NVO “Aktiv” Miodrag Marinković.


Sporazum: Dijalog u svetlu izbora

Sporazum: Dijalog u svetlu izbora

Situacija sa koronavirusom, ali i izbori u Srbiji i potencijalni izbori na Kosovu uticaće na nastavak dijaloga Beograda I Prištine, istakli su, gostujući u emisiji “Sporazum”, direktor instituta Kipred u Prištini Ljuljzim Peci, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbije Milan Antonijević i glavni i odgovorni urednik Radio Televizije Kim u Čaglavici Goran Avramović.
sporazoom