Sporazum: Kompromis bez kompromisa

Sporazum: Kompromis bez kompromisa

Kako se meri uspeh Briselskih pregovora? Da li se uspehom može smatrati samo to što predstavnici Beograda i Prištine povremeno otputuju u sedište EU i sastanu se sa Lajčakom? Da li su sastanci u Briselu uzaludno potrošeno vreme pregovarača, a i nas koji živimo na Kosovu? Znaju li predstavnici Kosova i Srbije šta žele od pregovora? Ko će prvi popustiti u tvrdoglavosti i kada će međunarodna zajednica izgubiti strpljenje? Na ova pitanja su pokušali da daju odgovore sagovornici, novinari: Augustin Paljokaj iz Brisela i Živojin Rakočević iz Gračanice.


Sporazum: Koliko smo zagađeni?

Sporazum: Koliko smo zagađeni?

Ekološki sat otkucava. Svetski lideri pozivaju na buđenje. Iz Njujorka poručuju „Ne biraj izumiranje". Iz Brisela upozoravaju - emisija gasova sa efektom staklene bašte mora da se prepolovi za osam godina. Koliko se na Kosovu ozbiljno shvataju ove poruke? U kojoj meri žrtvujemo zdravu životnu sredinu zbog ekonomskog razvoja? Koji su kapaciteti Kosova kad su obnovljivi izvori energije u pitanju i koje je vreme na kosovskom ekološkom satu – pet do 12 ili 12 i pet? Na ova, ali i mnoga druga pitanja odgovorili su gosti nove emisije Sporazoom: Jelena Đokić, profesorka na katedri za zaštitu životne sredine Fakulteta tehničkih nauka iz Mitrovice, Aljban Hašani, direktor Riinvest instituta i Ljubiša Mijačić, stručnjak za resurse iz životne sredine.


Sporazum: (Ne)mogućnost izbora

Sporazum: (Ne)mogućnost izbora

Zašto među srpskim političkim partijama gotovo da nema konkurencije. Da li je, ko i kako ugrožava? Da li su Srbi na Kosovu “partijski vojnici”, koji samo izvršavaju nečija naređenja, a ne slobodni ljudi koji mogu da biraju i budu birani? Koliko su realne pojedine tvrdnje da je „politički život Srba na Kosovu obeležen partokratijom i klijentelističkim odnosom između građana i političkih partija na vlasti“? O svemu ovome u najnovijoj emisiji “Sporazum” govorili su Branimir Stojanović bivši istaknti član Srpske liste, Nenad Rašić predsednik Progresivne demokratske stranke I Fadilj Ljepaja politički analitičar.


Sporazum: Od stikera do stikera

Sporazum: Od stikera do stikera

Više od dvadeset godina govori se o potrebi slobodnog kretanja po Kosovu, ali i kroz centralnu Srbiju. U Briselu se više od decenije pokušava pronaći rešenje. Potpisivani sporazumi, nažalost, nisu primenjivani kako treba, pa su građani, ni krivi ni dužni, trpeli poniženja, čekali u kolonama, slušali izjave i trudili se da ih razumeju. Za sve to vreme davali su novac na duple tablice i registracije, pa potom srpske probne, a nedavno i kosovske. Jedino su stikere i nervozu dobili besplatno. Proletela je i pokoja kamenica, a i to je, evidentno koštalo. Na ovu temu, govore gosti Sporazuma: Jeta Krasnići, projektna menadžerka u Kosovskom demokratkom institute (KDI); Milica Andrić Rakić, projektna menadžerka Nove društvene inicijative (NSI); Dejan Radivojević, izvršni direktor Foruma za razvoj i multietničku saradnju (FDMC).


Sporazum: Obećano (ne)ispunjeno

Sporazum: Obećano (ne)ispunjeno

Navršava se 100 dana od kada je premijer Kosova Aljbin Kurti stupio na dužnost. Da li se pridržava onoga što je obećao u predizbornoj kampanji ili vlast menja stavove? U novom Sporazumu, poslednjem u ovoj sezoni, o toj temi govore novinarka Tanja Vujsić, politički analitičar Nedžmedin Spahiu i viši istraživač u NVO AKTIV Igor Marković