Sporazum: KOSOVO IZMEĐU LEGIMITETA I LEGALITETA

Sporazum: KOSOVO IZMEĐU LEGIMITETA I LEGALITETA

Odluka Ustavnog suda Kosova da se nova Vlada moze formirati bez raspuštanja skupštine i novih izbora, doneta je u skladu sa dnevno političkim zahtevima na Kosovu, odnosno pokušaj da se manevriše između prava i politike a u srpskoj zajednici se ona tumači kao pobeda diplomatije SAD-a, istakli su gostujuci u emisiji “Sporazum”, profesor Ustavnog prava iz Prištine Riza Smaka, viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber i programski direktor NVO “Aktiv” Miodrag Marinković.


Sporazum: Dijalog u svetlu izbora

Sporazum: Dijalog u svetlu izbora

Situacija sa koronavirusom, ali i izbori u Srbiji i potencijalni izbori na Kosovu uticaće na nastavak dijaloga Beograda I Prištine, istakli su, gostujući u emisiji “Sporazum”, direktor instituta Kipred u Prištini Ljuljzim Peci, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbije Milan Antonijević i glavni i odgovorni urednik Radio Televizije Kim u Čaglavici Goran Avramović.


SPORAZUM: Gde je nestala demokratija?

SPORAZUM: Gde je nestala demokratija?

Borba protiv pandemija koronavirusa otvorila je i pitanje demokratskog prostora u našem društvu. U kom trenutku uvedene restriktivne mere nisu više samo zaštita javnog zdravlja, nego i oblik kršenja fundamentalnih ljudskih prava i sloboda? Gde su granice demokratije? O tome u novo emisiji Sporazum govore politikolog iz Beograda Boban Stojanović, izvršni direktor Kosovske fondacije za civilno društvo Tauljant Hodža i programski direktor nevladine organizacije Aktiv Miodrag Marinković


SPORAZUM: ŠTA POSLE KORONE?

SPORAZUM: ŠTA POSLE KORONE?

Početkom maja. većina evropskih zemalja počela je da ukida vanredno stanje i da ublažava restriktivne mere uvedene protiv širenja Covid - 19. Kakvu je ekomonsku štetu prouzrokovala korona i šta države na zapadnom Balkanu čine u njenom obuzdavanju, za novi Sporazum govore: savetnik predsednika Privredne komore Srbije Nenad Đurđević, bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju i izvršni direktor Instituta za teritorijalni razvoj Dragiša Mijačić.


Sporazum: Virus i demokratija

Sporazum: Virus i demokratija

Epidemija koronavirusa na zapadnom Balkanu polako jenjava, ali kraj pandemije je još daleko. Najavljuje se postepeno ublažavanje vanrednih mera i povratak redovnom životu. Međutim, politička situacija na Kosovu daleko je od redovne. Posle izglasavanja nepoverenja vladi Aljbina Kurtija, šansu da formira novu vladu dobija Demokatski savez Kosova koji je koalicioni oslonac našao u Alijansi za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja. Za jedne je promena vlasti puč, za druge dosledna primena zakona. Šta su uzroci i posledice i kakve implikacije kriza izvršne vlasti na Kosovu u vreme epidemije koronavirusa ima na čitav region, za Sporazum su govorili: Miliovoje Mihajlović, politički analitičar i bivši direktor Kancelarije za saradnju sa medijima Vlade Srbije i analitiča iz Prištine i nekadašnji savetnik predsednika Kosova Ramuš Tahiri.
sporazoom