Sporazum: Obećano (ne)ispunjeno

Sporazum: Obećano (ne)ispunjeno

Navršava se 100 dana od kada je premijer Kosova Aljbin Kurti stupio na dužnost. Da li se pridržava onoga što je obećao u predizbornoj kampanji ili vlast menja stavove? U novom Sporazumu, poslednjem u ovoj sezoni, o toj temi govore novinarka Tanja Vujsić, politički analitičar Nedžmedin Spahiu i viši istraživač u NVO AKTIV Igor Marković


Sporazum: Kako do tranzicione pravde?

Sporazum: Kako do tranzicione pravde?

Kako do pravde i pomirenja u postkonfliktnom društvu kao što je Kosovo? Koliko Specijalizovana veća Kosova doprinose pomirenju? Za Sporazum govore programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava u Beogradu, Ivan Đurić i izvršni direktor NVO Integra iz Prištine, Kuštrim Koljići.


Sporazum: Evro-američki motori u dijalogu

Sporazum: Evro-američki motori u dijalogu

Šta je bio cilj zajedničke posete Miroslava Lajčaka i Metjua Palmera Prištini i Beogradu? Da li su evro-američke razlike prevaziđene zarad konačne normalizacije odnosa Kosova i Srbije. Da li Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić mogu naći nephodni kompromis i postignu sveobuhvatni sporazum i bez izričitog priznanja? O ovim pitanjima, ali i drugim, razgovaramo sa politikologom iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative u Beogradu Milanom Krstićem, direktorom portala Demokratija u Prištini Ardianom Arifajem i glavnim i odgovornim urednikom RTV Kim u Čaglavici Goranom Avramovićem.


SPORAZUM: Tranziciona pravda-realnost ili utopija

SPORAZUM: Tranziciona pravda-realnost ili utopija

I nakon više od 20 godina od prestanka oružanih sukoba na Kosovu još postoji veliki broj otvorenih rana. Kako do pomirenja i normalnog života? Šta su prepreke u procesu tranzicione pravde? Koji su najveći izazovi sa kojima se danas suočavamo na putu pomirenja i mirnog suživota Albanaca i Srba, ali i svih drugih građana Kosova? U novoj emisiji Sporazum na ovu temu govore osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić i profesor na studijama mira i sukoba na Univerzitetu u Dablinu Gzim Visoka.


SPORAZUM: U SUSRET NORMALIZACIJI

SPORAZUM: U SUSRET NORMALIZACIJI

Da li je medjunarodna zajednica više zainteresovana za postizanje sveobuhvatnog sporazuma između Prištine i Beograda od onih koji bi trebalo da predstavljaju interese gradjana za pregovaračkim stolom? Kakav je uticaj „non pejper“ dokumenata koji se često pojavljuju u javnosti sa predlozima kako bi problem mogao biti rešen? Vodi li neki od njih konačno ka normalizaciji odnosa i trajnom miru? U emisiji Sporazum govore izvršni direktor KIPRED-a Ljuljzim Peci i programski direktor NVO Aktiv Miodrag Marinković.
sporazoom