Обележено две деценије од нестанка новинара Ђуре Славуја и Ранка Перенића
21/08/2018|Autor: Administrator|
|

Обележено две деценије од нестанка новинара Ђуре Славуја и Ранка Перенића

На данашњи дан пре две деценије нестали су новинари Радио Приштине Ђуро Славуј и Ранко Перенић. Њихова судбина још није расветљена. Чланови Удружења новинара Србије данас су испред спомен плоче код Велике Хоче обележили дан нестанка колега. Они су затражили обнављање истраге о случајевима нестанка и убиства новинара на Косову.

Новинар и писац са Косова Живојин Ракочевић казао је двадесет година од нестанка Ђуре Славуја и Ранка Перенића,двадесет година празнине у коју је стала сва несрећа њихових породица,све несреће новинарске професије и сав бол који се може замислити.

У тих двадесет година празнине стали су и животи убијених,несталих колега,наших новинара, њих дванаест још. Стало је понижење и стале су понижене године које сви ми добро осећамо овд. Зато данас ми не тражимо,захтевамо, ми оптужујемо,оптужујемо институције да су двадесет година саучесници у злочину,јер нису ништа урадили да се било који злочин над новинарима процесуира. Ми који се овде окупљамо исписујемо ту оптужницу.Исписујемо слободу коју не могу одузети никоме а посебно не могу одузети слободу новинарима.Ђуро Славуј и Ранко Перенић су постали симбол у који се улио сав наш проблем сви наши животи и сва наша професија. Ми морамо наставити да свако појединачно  лично са својом слободом и односом према овом послу се избори да истина не умре“, казао је Ракочевић.

Педседник Удружења новинара Србије на Косову Будимир Ничић поручио је још једном да ће колеге новинари наставити и да неће одустати од борбе за истину и правду наводећи да су колеге из Београда у последњих годину дана дале посебан допринос у том смеру кроз серију истраживачких прича о свим случајевима нестанка и убистава новинара на Косову.

„Ово није више само питање правде. Ово је питање да ли смо ми пристали и да ли пристајемо да живимо са убицама, злочинцима, киднаперима а живимо са њима.Нико од њих није пронађен нити они који су убили и киднаповали наше колеге нити многе друге на Косову у псоледњих двадесет година“ поручио је Ничић са места обележавања годишњице нестанка Славуја и Перенића.

Јасмина Стојковић новинарка која је радила са Славујем и Перенићем поручила је да ће новинари наставити да се окупљају на овом месту.

"Ово је једна порука надлежнима да схвате и да се не надају да ћемо ми тиме што ће нас бити у мањем броју бити спремни на неко одустајање или заборав, рекла је Јасмина.

Новинари Славуј и Перенић су нестали на радном задатку 21. августа 1998. године у близини села Велика Хоча када су кренули у манастир Свети Врачи у село Зочиште, да ураде запис о повратку отетих монаха.

Са скупа, са места где се верује да су Ђура Славуј и Ранко Перенић последњи пут виђени, апел да се расветле убиства и Александра Симовића, Момира Стокуће, Љубомира Кнежевића, Маријана Мелонашија, Мила Буљевића. Затражено је расветљавање судбине несталих новинара Албанаца.

 


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni