ZSO ĆE IMATI NADZOR NAD OBRAZOVANJEM U OPŠTINAMA ČLANICA
27/10/2016|Autor: Administrator|
|

K. MITROVICA, 27.oktobar - Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović izjavio je juče da će buduća Zajednica srpskih opština (ZSO) vršiti nadzor nad svim obrazovnim institucijama u opštinama koje budu članice zajednice. 
"To je nešto što je dogovoreno Briselskim sporazumom i ZSO će to raditi, bilo kakva druga opcija nije moguća, zato što je to u Briselu dogovoreno", rekao je Stojanović u Kosovskoj Mitrovici naglasivši da postoje inicijative i želje pojedinaca u Prištini da ZSO bude nevladina organizacija i da ona to šuštinski ne radi. 
„Sada je i na ljudima koji će raditi statut ZSO i na onima koji će statut politički dogovoriti da se pobrinu da se ne ide ispod onoga što je postavljeno kao minimum i da u praksi naše obrazovne ustanove na sva tri nivoa (osnovno, visoko i srednje obrazovanje) nastave da funkcionišu kao do sada, ali nadam se i bolje“, rekao je Stojanović. 
Stojanović je na panel diskusiji koju je organizovao Radio Kontakt plus kazao da je statut ZSO nepoznanica, ali da će statut definisati kako funkcioniše i obrazovanje i ostale oblasti u kojima ZSO bude imala ingerencije.
„Ono što je sasvim jasno i ono što ste rekli u početku za nas je crvena linija plan i program. Nije nepoznanica da neko pokušava poslednjih 16-17 godina da proba da nam nametne, da proba da priča sa nama oko nekog drugačijeg programa. Nikada ni u jednom trenutku nismo dozvolili bilo kome da proba da razgovara sa nama o mogućnosti da se menjaju planovi i programi“, rekao je Stojanović. 
On je naveo da među Srbima na Kosovu ne postoji čovek koji će pristati da mu se dete školuje po bilo kom drugom nastavnom planu i programu osim aktuelnog. 
„Možemo u budućnosti da razgovaramo o načinu kako da se bolje organizujemo, da bolje uokvirimo naše funkcionisanje, ali oko toga po kom planu i programu će se učiti, nikada ne smemo dozvoliti da izmakne iz naših ruku i zato je ideja da ZSO bude još jedna garancija preko svega ovoga što danas imamo“, naveo je Stojanović. 
Na panel diskusiji u okviru projekta „Moj stav“ koji je podržan od strane Kosovske fondacije za otvoreno društvo govorio je Aleksandar Marković iz opštine Severna Mitrovica koji je naveo da je do sada verifikovano 13 diploma sa Prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici. 
„Do sada smo primili 45 zahteva za verifikaciju i do sada imamo 13 sertifika koji potvrđuju da je diploma verifikovana. Uredbom kosovske vlade iz 2015. godine započet je proces verifikacije univerzitetskih diploma izdatih na teritoriji opštine Severna Mitrovica, odnosno 10 fakulteta koji ovde funkcionišu“, kazao je Marković.
 
Izvor: Radio Kontakt plus
 

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni