ZSO - ADEKVATAN ODGOVOR ZA IZAZOVE U OBRAZOVANJU
02/12/2016|Autor: Administrator|
|

S.MITROVICA, 2.decembar -   Direktor Kancelarije za pitanja zajednica pri kabinetu kosovskog premijera Ivan Tomić izjavio je danas da očekuje da će Zajednica srpskih opština (ZSO) na adekvatan način odgovoriti izazovima u oblasti obrazovanja.
Tomić je kazao da je siguran da će ZSO, čije se formiranje očekuje, imati određene ingerencije i na polju obrazovanja ali da treba šačekati izradu statuta zajednice kako bi se precizno videle njene ingerencije i na ovom polju.
“Svi se nadamo da će ZSO imati ingerencije u tom domenu i da će uspeti da na jedan adekvatan način funkcioniše i u toj sferi,”- rekao je Tomić za Radio “Kontakt plus” u okviru programa koji se sprovodi u sklopu projekta “Moj stav” koji  je podržan od strane Kosovske fondacije za otvoreno društvo (Kfos). 
Sporazumom iz 2015. godine, ZSO u oblasti obrazovanja ima nadzornu ulogu i to je nešto što će verovatno uticati na sam položaj obrazovanja izjavio je u okviru istog programa Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja. 
Gavrilović je naglasio da jako treba imati u vidu da je pitanje obrazovanja  u stvari pitanje obrazovnih programa s jedne i finansiranja sa druge strane i da veruje da se niko neće previše boriti oko finasiranja obrazovnog sistema.
On je mišljenja da će ključ biti pitanje obrazovnih programa, navodeći da čitava priča o obrazovanju, pogotovo o predmetima  kao što su Istorija i slično su simoboličke stvari koje su jako bitne za održivost zajednica, odnosno ostvarivanje njihovih kulturnih i političkih prava.
“Zbog toga mislim da priča o obrazovanju jeste nešto što nadilazi priču o ZSO i mislim da može da bude veliki kamen spoticanja,”- rekao je Gavrilović i dodao da prema slovu kosovskog zakona pojedine opštine s srpskom većinom imaju mogućnost osnivanja univerziteta. 
“Treba imati na umu da prema Zakonu o lokalnoj samoupravi na Kosovu, član 21. zajednice, odnosno opštine sa srpskom većinom, tačnije Severna Mitrovica ima pravo na osnivanje svog univerziteta  odnosno lokalna samouprava imati pravo izdavanja licence za univerzitete,”- rekao je on.
Gavrilović je zaključio da je to prostor koji je moguće iskoristiti, kako bi se unapredio obrazovni ambijent  u kome Srbi žive na Kosovu.
 
Izvor: Radio Kontakt plus
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni