ŽENSKA PRAVA I BRISELSKI SPORAZUM
09/07/2016|Autor: Administrator|
|

ŽENSKA PRAVA I BRISELSKI SPORAZUM

SEVERNA MITROVICA. 8.jul - Nevladina organizacija Žensko pravo u Severnoj Mitrovici u saradnji sa Radiom Mitrovica Sever sprovodi projekat “Ženska prava I Briselski sporazum” koji ima za cilj da  doprinese boljem ostvarivanju ženskih prava u procesu normalizacije odnosa Prištine i Beograda.

Direktorica Ženskog prava Ružica Simić ocenila je, predstavljajući projekat, da žene, njihovi interesi I problemi, poput birokratskih,  nisu dovoljno bili zastupljeni kroz Briselski sporazum, što je ta organizacija mogla da vidi kroz rad sa žrtvama nasilja u porodici, predstavnicama političarki I žena u lokalnoj samoupravi.

“Zaista smo videli niz problema sa kojima se žene suočavaju, a to je moglo  da bude rešeno kroz Briselski sporazum. To su na primer dokumentacija, nepriznavanje brakova koji su zaključeni posle ’99.godine, deca rođena posle ’99.godine, zaključeni I razvedeni brakovi, alimentacija…” navela je Simić.

Ona je posebno istakla da žene,  pored toga što imaju velike probleme kroz recimo nasilje u porodici, dobijanje alimentacije I slično, moraju se obraćati institucijama oba sistema.

“Očekivani rezultati su  poboljšanje opšte i specifične  informisanosti građana i građanki o ženskim pravima i poboljšanje komunikacije između donosioca odluka i građanstva”, rekla je Simić.

Direktorica Radija Mitrovica Sever Maja Fićović  istakla je važnost lokalnih medija u procesu ostvarivanja prava žena.

“Mediji i nevladine organizacije treba da budu partneri. Ukoliko neka aktivnost nije medijski  propraćena, to je kao da je nije ni bilo, jer građani nisu informisani”, rekla je Ficović i naglasila da se ovaj projekat posebno fokusira na tri zakona koji umnogome utiču na položaj žena na Kosovu: Zakon o ombudsmanu, Zakon o zaštiti diskriminacije i Zakon o ravnopravnosti polova.

Radio Mitrovica Sever, kao medijski partner u projektu, zadužen je za produkciju specijalnih emisija u trajanju od šest meseci.

“Želimo da bolje obavestimo naše  slušateljke i građanke o tim zakonima, tako da je predviđeno da neko ko je direktno uključen u proces ili je reč o ekspertu, bolje predstavi neku instituciju I informiše žene kako mogu da koriste određenu vrste pomoći”, kaže Ficović.

Projekat “Ženska prava I Briselski sporazum” u trajanju od šest meseci finansijski je pomogla Kosovska fondacija za otvoreno društvo.


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni