VLAST I OPOZICIJA DA SE UDRUŽE OKO UNUTRAŠNJEG DIJALOGA
02/11/2017|Autor: Administrator|
|

CEC, 2. novembar - Unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji koji je pokrenuo srpski predsednik Aleksandar Vučić, počeo je ove nedelje i u Srbiji će trajati nekoliko meseci. Da li je pravo vreme za unutrašnji dijalog i da li će on pomoći suživotu Srba i Albanaca na Kosovu, razgovarali su u najnovijoj emisiji “Sporazum” politički analitičar iz Prištine Beljuj Bećaj i novinar iz Beograda Slobodan Georgiev.
 
Da je unutrašnji dijalog potreban sagovornici su se složili i imaju sličan pogled na dijalog. 
Prištinski analitičar Beljuj Bećaj kaže da i pored toga što je dilaog koji je pokrenuo Vučić improvizacija, ističe da je to dobar korak u odnosu na Kosovo koje nema ni tu improvizaciju. Naglašava  da po pitanju dijaloga i vlast i opozicija treba da budu jedinstveni.
 
“Mi na Kosovu imamo razdor pozicije i opozicije po pitanju vođenja dijaloga. Po mom sudu kada je u pitanju dijalog, onda tu treba biti jedinstven. Ili hoćemo rat ili dijalog, mislim da je jedini cilj i sredstvo ukoliko želimo mirno rešenje ništa drugo nego dijalog” rekao je Bećaj u emisiji “Sporazum”
 
Sličnog je mišljenja i novinar Slobodan Georgiev. Kaže da je vrlo skeptičan po pitanju unutrašnjeg dijaloga zato što je za tako nešto u zemlji potrebno prepoznati partnere za razgovor, a  toga kako kaže u Srbiji nema jer su vlast i opozicija uvek u nekoj svađi. 
 
“Unutrašnji dijalog može da se vodi  onda kada u nekoj zemlji prepoznate partnere za razgovor. Ja ne vidim da vlast u Beogradu vidi te partnere, zato što kad god na istom mestu razgovaraju predstavnici vlasti i opozicije vidimo samo napade na ljude koji dolaze iz opozicije”, kaže Georgiev.
 
Kada je reč o kosovskom i katalonskom scenariju Bećaj kaže da je suštinska razlika što se radi o jednoj sistematskoj represiji koja je bila povod tog čina rastanka Kosova od strane određenih političkih subjekata i naroda, a ne nešto što poprima neku ekonomsku ili drugu dimenziju.
 
Sa druge strane novinar Slobodan Georgiev kao sličnost sa Katalonijom vidi Sloveniju. 
 
Emisija sporazum emituje se na kanalima TV Mir, TV Most, TV Puls, TV Herc i TV Mitrovica.

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni