VEĆINA ALBANACA NA SEVERU KOSOVA OSEĆA SE BEZBEDNO
19/01/2017|Autor: Administrator|
|

ZUBIN POTOK, 19.januar – Predstavnik Multietničke organizacija za razvoj I trening  MODT u Severnoj Mitrovici Emir Prekazi kaže da se Albanci na severu Kosova osećaju bezbedno.
„Više od 90 odsto građana albanske nacionalnosti koji žive u  opštinama Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Severna Mitovica  ocenjuju da žive u bezbednom i sigurnom okruženju“, rekao je za Puls Prekazi koji je učestovao u istraživanju „Bezbednost Albanaca na severu Kosova nakon potpisivanja Briselskog sporazuma“ zajedno sa kolegama iz Humanog centra Mitrovica. 
Rezultati istraživanja će biti dostupnI krajem januara, najavljuje direktor Humanog centra magistar Veroljub Petronić, koji je i rukovodilac projekta.
„Na osnovu preliminarnih rezultata, uočili smo da postoje razlike u stavovima između starijih i mlađih Albanaca na severu Kosova po pitanju bezbednosti. Dok su stariji više otvoreni za međuetničku saradnju i pomirenje, mladi su dosta zatvoreni. Čim nema kontakata – nema ni želje za boljim upoznavanjem i saradnje“, ocenjuje Petronić.
S druge strane, član opštinskog komiteta za bezbednost i odbornik u Skupštini opštine Zubin Potok Srđan Vučinić  tvrdi da je njegova sredina jedna od najsigurnijih i najstabilnijih oblasti na čitavom Kosovu.
„Tvrdim da se u našem kraju nije desio niti jedan multietnički incident  između Srba i Albanaca poslednjih godina il koliko ja pamtim“, kaže Vučinić i kao  naročito pozitivan primer navodi saradnju lokalne samouprave sa selom Čabra čiji je meštanin zamenik gradonačelnika, a pored toga imaju i tri odbornika u opštinskom parlamentu.
Procenjuje se da u opštini Zubin Potok živi osam hiljada ljudi, među kojima i oko pet stotina Albanaca u jedinom čistom albanskom selu Čabra. 
Projekat „Bezbednost Albanaca na severu Kosova nakon potpisivanja Briselskog sporazuma“ finansijski je podržala Kosovska fondacija za otvoreno društvo.
 
 
 

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni