UNS I DNKiM TRAŽE OSTAVKU UPRAVE RTK2
26/01/2015|Autor: Administrator|
|

GRAČANICA, 25.januar - Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije zbog jučerašnjeg izveštavanja javnosti, politizacije profesije, nekritičkog stava prema kosovskim vlastima, odnosa prema profesiji i svojim novinarima na terenu traže ostavku uprave  RTK 2 na srpskom jeziku. 
Tek na kraju dana rukovodstvo RTK 2  se oglasilo, ne zna se ko (imenom i prezimenom), tvrdeći da su „predstavnici RTK 2 prisutni na svim događajima koji se dešavaju u Republici Kosovo i šire“ navodeći opšta mesta o demokratskim pravima i podsećajući političke stranke kosovskih Albanaca da se ugledaju na „primer javnog servisa i drugih institucija, kako sve zajednice mogu da rade zajedno i da funkcionišu na uspešan način. „RTK 2 je neodvojivi deo priče o uspehu javnog servisa i celog Kosova“.
Ove polupismene konstrukcije pokazuju koliko Javni servis RTK 2 nije u službi profesije već u službi promocije i uspeha „Republike Kosovo“ i koliko je duboko pod uticajem vlasti i njihovog napora da pokažu uspešnost sistema koji vlada Kosovom. Ove rečenice izgledaju kao da su prepisane iz nekih prošlih vremena i u njima je potpuno ignorisana realnost i obelodanjen pristanak da se bude multietnički dekor nezavisnog Kosova.
UNS i DNKiM, koji su inicirali pokretanje nezavisnog kanala, godinama insistiraju na njegovoj realizaciji i upozoravaju na loš rad sadašnjeg Javnog servisa, kao i posledice tog rada za profesiju i ukupno stanje na srpskom govornom području.  RTK 2 je juče pokušao da bude, s jedne strane, lojalan „Republici Kosovo“ i, s druge strane, da zaštiti živote i pravo svojih novinara koji su izveštavali sa nasilnih protesta kosovskih Albanaca. 
„Republiku Kosovo“ je odbranio, a svoje novinare i profesiju unizio na najgori mogući način. Još jednom se pokazalo da bi „jedan nezavisni kanal na srpskom jeziku“, kako je zapisano u Ahtisarijevom planu i lokalnim zakonskim aktima, sa svojim izabranim direktorom, Upravnim odborom, nezavisnim finasiranjem, sedištem u Gračanici (ne na prištinskom buvljaku kao sada) mogao da proba da zadovolji i minimum intresa građana srpskog govornog područaja. Sada je u službi „Republike Kosovo“ sa izgrađenim mehanizmom da, uvek, bude glasilo jedne od vladajućih albanskih partija. 
UNS i DNKiM upozoravaju da rukovodsto Javnog servisa RTK 2, pored borbe za „slobodu izražavanja u Republici Kosovo“ i za njena „dostignuća“,  stavljanjem na stranu unutar političkih albanskih sukoba opasno ugrožava svoje zaposlene pretvarajući ih u političke aktiviste.
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni