UMESTO BIRAČKIH MESTA – CENTRI ZA GLASANJE
21/02/2014|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 19. februar - Na Kosovu neće biti biračkih mesta za parlamentarne izbore u Srbiji, već samo centri za prikupljanje glasova za one koji imaju dvojno, odnosno i srpsko državljanstvo, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RFE) savetnik premijera Kosova Bekim Čolaku.
"Biračkih mesta neće biti, već centri za prikupljanje (glasova). O tehničkim modalitetima odlučujemo ovde na Kosovu, kao i o pomoći OEBS", kazao je Čolaku.
On je dodao da se politički ambijent korenito promenio Briselskim sporazumom, tako da se ova godina ne može porediti sa 2012.  Iz OEBS-a u Prištini kažu da je ova misija u mogućnosti da podrži taj proces ako to bude bilo potrebno, u skladu sa svojim  mandatom I kapacitetima. Insistiranje srpskih vlasti da se parlamentarni izbori organizuju i na Kosovu, uz pomoć OEBS-a i po modelu iz 2012. godine, različito tumače kosovski stručnjaci.
Mazlum Baraliju, profesor Univerziteta u Prištini, rekao je za RFE da bi eventualno održavanje parlamentarnih izbora na Kosovu bilo protivzakonito i van ustavnih okvira Republike Kosova. On navodi da kosovske vlasti treba da izbegnu, kako je rekao, takve rizične kalkulacije.
"To je neprihvatljivo zato što ne postoji ni jedan presedan normalnog delovanja ovakve prirode, da jedna nezavisna i suverena država organizuje ili dopusti održavanje izbora druge države", kaže Baraliju.
Prema njegovim rečima, Vlada Kosova je u pravu što ne prihvata te izbore, ali ne treba da razmišlja ni o "centrima za prikupljanje", jer bi omogućilo OEBS-u da ponovo sprovede izbore na nezakonit I protivustavni način.
Bivši šef Centralne izborne komisije Adnan Merovci kaže da Kosovo treba da se složi sa onim što ne ugrožava suverenitet zemlje, ali, s obzirom da građani mogu da imaju dvojna državljanstva, u tom slučaju njihovo glasanje može pomoći OEBS.
On dodaje da još postoji nedostatak informacija kada je reč o centrima za prikupljanje.
 "Malo smo hendikepirani zbog tehničkih informacija oko toga. Ali u principu, radi se o dvema tačkama. Prva je da se dozvoli da oni glasaju, a druga da to bude u skladu sa ustavnim okvirom", kazao je Merovci.
 

 


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni