UDRUŽENJE NEZADOVOLJNO IZVEŠTAJEM
29/07/2014|Autor: Administrator|
|

BEOGRAD, 29. jula 2014. (Beta) - Udruženje porodica stradalih na Kosovu i Metohiji izrazilo je nezadovoljstvo izveštajem koji je danas u Briselu predstavio glavni istrazitelj trgovine  ljudskim organima 1999. Klint Vilijamson, i ukazalo da je očekivalo optužnice protiv
predstavnika vlasti Kosova zbog komandne odgovornosti.
"Nismo zadovoljni onim što je Klint Vilijamson izneo o trogodišnjem radu Specijalnog tima. Najmanje što smo očekivali jeste jasno potvrda da je bilo trgovine organima prisilno nestalih Srba, ne šačice, kako je Vilijamson izjavio, već velikog broja Srba, a to je preko 300", rekla je agenciji Beta sekretar Udruženja Milena Parlić.
Po njenim rečima, na listi nestalih je 530 kosovskih Srba ciji se posmrtni ostaci ne nalaze ni na Kosovu, ni u Albaniji.  
"Jasno nam je gde su to naši mučenici završili", rekla je ona.   
Parlić je rekla da pravda za počinjene zločine nad Srbima na Kosovu neće biti zadovoljena ukoliko ne budu osudjeni čelnici kosovske vlade i ukoliko protiv njih ne bude podignuta optužnica na osnovu komandne odgovornosti.
Ona je dodala da porodice nestalih nisu očekivale mnogo od izveštaja Klinta Vilijamsona, jer za proteklih 15 godina nije procesuiran nijedan slučaj protiv Albanca zbog zločina nad Srbima.  
Po politici medjunarodne zajednice, "ispada da su Srbi sami sebe kidnapovali, sami sebi vadili organe, same sebe ubijali", rekla je Milena Parlić.
“Ništa nam ne znači da neko prizna da su se zločini desili - to svi znamo. Želimo da se podignu optuznice protiv sadašnjih predstavnika vlasti koji su učestvovali ili  naredjivali da se zločini dese i da se odgovora po komandoj odgovornosti", kazala je Parlić.
Parlić je rekla da porodice nestalih koje 15 godina cekaju da čuju istinu, žele da se što pre formira specijalni medjunarodni sud za zločine OVK.  Parlić je podsetila da su porodice nestalih predale istražiteljima dokaze i dodala da je "nemoguće" da istražni tim nije uspeo da precizira da je bilo trgovine organima.  
"Nadamo se da će na optuženičku klupu na prvom mestu doći Hašim Tači i da će se suditi po komandnoj odgovornosti za zločine nad Srbima", rekla je Milena Parlić.
 

 


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni