UBEDLJIVE INDIKACIJE O TRGOVINI ORGANIMA
31/07/2014|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 31. jula 2014. (Beta) - Šef specijalnog tima za istragu trgovine organima na Kosovu Klint Vilijamson izjavio je da bi već sada mogao da podigne optužnice za te zločine, kada bi postojao Specijalni sud koji treba da se njima bavi. 
"Teško je spekulisati oko toga (podizanja optužnice) ali mislim da bi bili u stanju da ovog trenutka podignemo optužnice, da je osnovan sud", izjavio je Vilijamson u interviju za dnevnik Koha ditore. 
On insistira da ima dovoljno dokaza da se podigne optužnica protiv visokih rukovodilaca Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i ističe da se procedura protiv njih treba voditi van Kosova. 
Vilijamson nije želeo da govori o imenima onih protiv kojih će biti podignute optužnice i naglašava da ekipa na čijem je čelu zna imena onih koji će biti optuženi.  
U interviju Vilijamson kaže da tokom predstavljanja izveštaja nije rekao da "nema dokaza o trgovini organima", već da postoje "ubedljive indikacije da se to dogodilo". 
Prema njegovim rečima, zaključci do kojih je došao isti su oni o kojima su ranije govorili specijalni izvestilac Dik Marti i bivša glavna tužiteljka Haškog teribunala Karla del Ponte, koja je u svojoj knjizi izrazila sumnje da su bivši lideri OVK kindanpovali Srbe i na teritoriji Albanije silom vadili organe da bi trgovali njima. 
Američki tužilac ostaje izričit u zahtevu da samo van teritorije Kosova, u specijalnom sudu, može biti ozbiljnog procesa protiv najviših lidera OVK i da je takav proces nemoguć na Kosovu.  
Vilijamson tokom avgusta odlazi sa položaja, ali ističe da će se istraga o navodima u izveštaju Dika Martija nastaviti. 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni