TV debata: Srbi sa severa Kosova o Briselskom sporazumu
22/08/2016|Autor: Administrator|
|

S. MITROVICA, 20.avgust – Briselski proces pobuđuje  kod građana na severu Kosova negativne stavove i osećanja. Građani strahuju da će Zajednica srpskih opština biti zapravo nevladina organizacija ili da uopšte neće biti formirana, a ako i bude osnovana, biće uslovljena ukidanjem preostalih institucija Republike Srbije na severu Kosova, dobijanjem međunarodnog telefonskog broja  za Kosovo, uspostavljanjem kosovskog nezavisnog energoetskog sistema i formiranjem Vojske Kosova, rekla je Ana Marija Ivković predstavaljajući rezulate projekta „Građani severa javno o Briselskom sporazumu“ koji se sprovodi putem on line anketa na veb portalu Kosovo sever -  KoSSev .

Učestvujući u TV debati, Željko Tvrdišič iz Radija Kontakt plus, predstavljajući rezultate istraživanja „Moj stav“, je rekao da građanima nije jasno šta konkretno Briselski sporazum donosi i kakve će promene izazvati, te da se nameće dominantno razmišljanje da se dijalog tiče samo odnosa Srbije i Kosova, odnosno da se ne spušta na lokalni nivo.

Na TV debati koja će na kanalima članica Nezavisne TV Mreže (TV Mir, TV Most, TV Herc i TV Puls) i na RTV Kim  biti prikazana u utorak 23.avgusta, Briselski sporazum je komentarisan i kroz druge realizovane projekte.

Stefan  Veljković iz Edukativnog kluba Sinergija je upozorio da je istraživanje  „Mladi se pitaju“ sprovedeno  po prvi put u sve četiri opštine na severu Kosova pokazalo  da mlade ljude ne interesuje ni Briselski sporazum, niti politika uopšte,  te da oni ne odobravaju to što se odluke donose i u njihovo ime, o čemu čak nisu ni informisani. Zato su, po njegovom mišljenju, apatični i ravnodušni prema Briselskom dijalogu, jer su učeni i u školi, i kod kuće, da će čim završe školu i fakultet dobiti posao u državnoj službi, a onda, kad se suoče sa realnošču, veliki broj mladih se razočara, pa ne treba da čudi što je više od 80 odsto njih izjavilo u istraživanju da žele da napuste zavičaj na severu Kosova.

Situacija se dodatno komplikuje, smatra Veroljub Petronić iz organizacije Humani centar Mitrovica, jer se i pored svih dogovora i sporazuma u Briselu u poslednjih nekoliko godina, dve trećine srpskih  ispitanika oseća ugroženo ili nebezbedno. Na to utiče mnoštvo faktora, a jedan od važnih je netransparentnost briselskog procesa. Zato, po njegovim rečima, ne treba da čudi da je 73,5 odsto mladih ispitanika iz svih 10 opština sa srpskom većinom na Kosovu , koji su učestovali u istraživanju izjavilo da danas ne veruju nikom. Poražavajuće je to da svega jedna desetina anketiranih Srba  smatra  da Briselski sporazum na neki način doprinosi boljoj bezbednosti na Kosovu, smatra Petronić.

TV debatu pod nazivom „Srbi sa severa Kosova o Briselskom sporazumu“ možete pogledati u utorak od 20.15 časova  na kanalima Nezavisne TV Mreže i odloženo na sajtu www.tvmreza.tv.   

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni