Stanišor: Kamenolomi i kamioni ili čist vazduh i zdrava životna sredina?
30/09/2021|Autor: Administrator|
|

Stanišor: Kamenolomi i kamioni ili čist vazduh i zdrava životna sredina?

Meštani multietničkog sela Stanišor u opštini Novo Brdo, Srbi i Albanci, već nekoliko godina bore se protiv kamenoloma i kamiona koji svakodnevno prolaze tim mestom, podižu prašinu i time ugrožavaju životnu sredinu. Zbog nekoliko kamenoloma koji se nalaze u ovom selu kažu meštani, dnevno prođe nekoliko stotina kamiona, a pored toga što stvaraju buku, uništavaju put i trotoare, udrožavaju bezbednost žiteljima veliki problem predstavlja  i prašina koju ostavljaju za sobom.   

„Supruga ne može da iznese stvari u dvorište ni slučajno, ne možemo da sedimo od prasine, od buke, pu je iskopan kao što vidite, sad renoviraju al ne vredi opet je prašina. Kamioni su veliki, velika težina, velika prašina i to nam smeta, a najviše mi je žao što smeta deci”, kazao je Branislav Jovanović.

Kako bi ukazali na ovaj, kako kažu, veliki problem meštani Stanišora su pre tri godine organizovali prvi protest, nakon čega su od nadležnih institucija dobili obećanja da će on biti rešen. Međutim videvši da se obećano ne ispunjava i da kamioni nastavljaju da prolaze  meštani se odlučuju na još jedan protest, ali i blokadu lokalnog puta kojim ova teretna vozila prolaze. Ubrzo zatim održan je i  sastanak sa vlasnicima kamenoloma i predstavnicima opštine Novo Brdo. Tom prilikom je kao rešenje obećana izgradnja alternativnog puta.

Kako do izgradnje alternativnog puta nije došlo ni nakon dve godine od obećanja, nezadovoljni meštani su kajem maja meseca ove godine ponovo protestovali.

„Na površini od jednog kilometra ima sedam kamenoloma što je previse. Da ne pričamo koliko utiče na zdravlje ljudi, na sigurnost ljudi i na uništavanje prirode. Mi smo čekali do sad jer su nam pre tri godine obećali da će neko da reši ovaj problem izgradnjom alternativnog puta. Međutim ja se ne slažem sa tim jer to nije rešenje problema. Rešenje problema ovog sela, ne samo ovog sela nego ima I Straža, Koretište, Zebnice da se skroz zatvore kamenolomi”, kazao je Adem Isufi.

„Dnevno prođe oko 400, 500 kamiona, kad su neki radovi kad se rade neki putevi to je ogroman broj, negde oko 14, 15 kamiona u jednoj minuti prođe. Naniže i naviše. Iz kamiona često isapda pesak, nisu prekriveni ceradama, ne kvase teret vodom, jer teret, to treba da se pokvasi vodom I ne bi se rasulo po kolovozu, pretovareni su najčešće su pretovareni. Kamioni su prepuni prelaze čak i granice svoje nosivost pa im često pucaju jastuci, gume i to pravi havariju na našem drumu”, kazao je Igor Vasić, predstavnik sela.

Nakon četvrodnevnih protesta, kao privremeno rešenje nadležni iz opštine Novo Brdo postavili su znak kojim će kroz selo Stanišor biti zabranjen saobraćaj kamiona težim od 3,5 tona. Iz ove lokalne samouprave kažu da je  postavljanje znaka za zabranu saobraćanja vozilima težim od 3,5 tone, privremeno rešenje tog problema, te da je izgradnja alternativnog puta, jedino tajno rešenje. Za New Press produkciju zamenik gradonačelnika Novog Brda Siniša Dimić, kaže da su oni što se izgradnje obilaznice tiče sve svoje obaveze ispunili.

 „Što se tice alternativnog puta za kamenolome,put je krenuo da se radi. Mi smo potpisali memorandum sa Ministarstvom i predstavnicima kamenoloma,navedeno je da samu izgradnju urade kamenolomi da opstina Novo Brdo obezbedi potrebnu dokumentaciju za izgradnju puta a da Ministarstvo obezbedi sredstva za eksproprijaciju zemljista,posto jedna deonica puta prolazi kroz privatan posed. Sto se tice postavljenog znaka to je sad u nadleznosti Policije“, kaže Siniša Dimić zamenik gradonačelnika Novog Brda.

Iako je zaobilaznica počela da se pravi, meštani međutim poručuju da poučeni prethodnim iskustvom više nemaju poverenja, biće zadovoljni, kažu, tek onda kada iz Stanišora ode i poslednji  teretni kamioni i  nestanu oblaci prašine, a vrati se mir i čist vazduh.

Godine borbe sa kamenolomima, kamionima, oblacima prašine, nekoliko protesta…i konačno, izgradnja alternativnog puta je počela.

 

 

Ovaj tekst je objavljen uz podršku Evropske unije na Kosovu. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost TV Mreže i ne predstavlja nužno stavove Evropske unije na Kosovu.


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni