SRPSKI NOVINARI OBNOVILI ZAHTEV ZA SRPSKI TV KANAL
08/07/2015|Autor: Administrator|
|

GRAČANICA, 8. Jul - Predstavnici UNS-a, srpske medijske zajednice, Srba u kosovskim institucijama i Kancelarije za KiM traže nezavisni kanal na srpskom jeziku na KiM
Na sastanaku srpskih medija na Kosovu i Metohiji u Gračanici, na kojem su učestvovali i predstavnici Kancelarije za KiM, kao i većina srpskih predstavnika u Vladi i Skupštini Kosova dogovoreno je da bude upućen zahtev pregovaračkom timu Beograda da se pitanje nezavisnog tv kanala na srpskom jeziku bez odlaganja nađe na dnevnom redu pregovora u Briselu.
Na jučerašnjem skupu koji je organizovalo Udruženje novinara Srbije (UNS), dogovoreno je i da predstavnici Srba u kosovskim institucijama traže reformu medijskog zakonodavstva, kojom će se, pored ostalog, obezbediti ostvarivanje ustavne obaveze da Srbi dobiju nezavisni tv kanal. Za to je neophodna, zaključeno je na skupu, izmena Zakona o Radio-televiziji Kosova. 
Zakon na kojem bi se temeljilo formiranje televizijskog kanala na srpskom jeziku mora da predvidi da taj kanal ima poseban upravni odbor, menadžment, nezavisni izvor finansiranja, programsku saradnju sa nezavisnim produkcijama i lokalnim televizijama, zaključeno je na skupu. 
Za ostvarivanje ovih ciljeva, predstavnici srpske medijske zajednice, Srba u kosovskim institucijama i Kancelarije za KiM dogovorili su formiranje radne grupe u čijem sastavu treba da budu predstavnici UNS-a iz centralne Srbije i sa KiM, predstavnik civilnog društva sa KiM, predstavnici Srba u parlamentu i Vladi Kosova, Kancelarije za KiM, Ministarstva kulture i informisanja Srbije i nezavisni eksperti. 
Na skupu je podržan stav UNS-a da Ministarstvo kulture i informisanja Srbije poveća budžet za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja za srpske medije na KiM, kao i da opštine sa srpskom većinom ubuduće u svojim budžetima izdvoje najmanje dva odsto za ove namene.
Na sastanku je dogovoreno da UNS sačini amandman koji će srpski poslanici u Skupštini Kosova podneti na Zakon o specijalnom sudu za zločine na Kosovu u periodu od 01. 01.1998-31.12. 2000. godine, a koji bi proširio mandat ovog suda na istraživanje ubistava i kidnapovanja svih novinara koji su stradali ili nestali u tom periodu.
 
 
Izvor: saopštenje UNS/DNKiM
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni