SPREMNI ZA ZAJEDNICU SRPSKIH OPŠTINA
03/03/2014|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 03.mart - Zamenik kosovskog premijera Slobodan Petrović očekuje da će nakon neplaniranog produženja zbog ponavljanja izbora u Severnoj Mitrovici uskoro biti formirana Zajednica srpskih opština (ZSO) i izrazio nadu da će ta institucija postati instrument za zaštitu i bolji život Srba na Kosovu.
Kao resorni ministar daleko pre izbora potpisao sam odluku o osnivanju te zajednice i danas joj stojim na raspolaganju, rekao je za frankfurtske "Vesti" kosovski ministar za lokalnu samoupravu.
Petrović je kazao da je prošle godine potpisao odluku o imenovanju pripremnog tima za izradu statuta i drugih akata ZSO.
„Statut je, koliko znam, u izradi. Zajednica će u skladu s nadležnostima iz Evropske povelje o lokalnoj samoupravi i kosovskim zakonom imati pravo da sarađuje na kolektivnoj primeni svojih ovlašćenja“, objasnio je on.
Petrović je izrazio nadu da će ZSO postati instrument za zaštitu i bolji život Srba na Kosovu i istovremeno faktor stabilnosti i Kosova i regiona.
„Stvorena je atmosfera da je ZSO, čiju potrebu niko nije dovodio u pitanje, sama sebi cilj a da nikada nismo čuli čime će se ona baviti. Bitna je suština. Mislim tu na ovlašćenja, održivost, način funkcionisanja, međusobne odnose opština u toj zajednici“, kazao je on dodajući da se zalaže da ZSO objedini sva prava i interese opština sa srpskom većinom kako bi njihovo ostvarenje bilo efikasnije.
ZSO, kako je istakao, biće formirana kao sprovođenje dogovora dve vlade u Briselu, uz podršku i posredovanje Evropske unije i u skladu sa zakonima koji važe na Kosovu.Sve što proizađe iz ovog odnosa mora biti prihvatljivo svima, poručio je Petrović.
On je kazao da je razgovarao sa novim gradonačelnicima srpskih opština i da je veoma zadovoljan, ukazujući da su prvi susreti bili konstruktivni.„Ohrabren sam da ćemo u narednom periodu postupati kao odgovorni ljudi. Svi oni imaju podršku za proces pred kojim se nalazimo“, istakao je Petrović.
Na pitanje kada će u Prištini biti raspisani izbori i koliko će to odložiti formiranje ZSO on je kazao da ne može reći tačan datum jer ga ne zna.
„Ali je očigledno da su parlamentarni izbori na Kosovu blizu. Izbori uvek skrenu pažnju s aktuelnih tema i odvuku čitavo društvo u kampanju. Dakle, ta mogućnost postoji. Lično se zalažem da ni budući kosovski, kao ni aktuelni izbori u Srbiji ne utiču na tok uspostavljanja ZSO”, zaključio je Petrović. Izvor: Tanjug I RTV Puls
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni