SPREČITI ALBANSKI EKSTREMIZAM
31/07/2014|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 30.jul - Predsednica Kosova Atifete Jahjaga zatražila je danas od bezbednosnih institucija Kosova da preduzmu mere u cilju sprečavanja i borbe protiv pretnji islamskog ekstremizma i radikalizma. 
 
Ovaj zahtev dolazi povodom sve učestalijih regrutovanja kosovskih Albanaca od strane radikalnih islamskih grupa.
 
Predsednica Jahjaga je razgovarala sa čelnicima bezbednosnih institucija Kosova o pretnjama koje dolaze od islamskog ekstremizma u radikalizma. Ona ih je pozvala da kao prioritet stave ovu pretnju po sigurnost Kosova, regiona i šire te da saradnji sa partnerima spreče da Kosovo izvozi radikalne ekstremiste u svet, saopštio je kabinet predsednice.
 
Jahjaga je istakla da Kosovo ni u jednom trenutku “neće dozvoliti da postane izvor ekstremizma i sklonište kriminalaca koji podstiču teror i mržnju”.
 
Ovakva ocena dolazi nakon što je kosovski Albanac teroriste Ljavrdim Muhadžeri objavio fotografiju na svom facebook profile na kojoj se vidi kako seče glavu jednom detetu. Ljavdrim je poznat kao vođa albanske brigade u Siriji i Iraku. On trenutno ratuje u Iraku kao pripadnik islamske militantne grupe ISIS. Kako prenose mediji, zadnjih nekoliko godina više od 200 kosovskih Albanaca je otišlo u džihad da se bori na strani radikalnih islamskih grupa.
 
Jahjaga je pozvala građane Kosova i verske zajednice da sarađuju sa domaćim bezbednosnim mehanizmima kako bi se počinioci koji teže da destabilizuju Kosovo i njegovu tradiciju međuverske harmonije krivično gonili. 
 
“Naša odgovornost kao institucija i društva je da osudimo ove ružne pojave. Mi treba da se distanciramo od tih okrutnih kriminalaca, da ih osudimo i tretiramo kao takve”, izjavila je Jahjaga.
 
Izvor: RTV Mir/Košev info

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni