SPORAZUM O NOVOJ MISIJI EU NA KOSOVU U MART
22/01/2014|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 22. januar - Zamenik premijera Kosova I ministar pravde Hajredin Kuči je izjavio danas da će se krajem februara ili početkom marta postići sporazum Evropske unije i Kosova o transformaciji misije Euleksa. 
Kuči je, kako prenosi portal Tribuna, izjavio da su Kosovo i Evropska unija približile stavove oko novog mandata misije EU na Kosovu, nakon što joj 15. juna istekne sadašnji mandat, ali da se još ne zna kako će ta misija definitivno izgledati. 
Po Kučiju, Kosovu treba misija koja će savetovati i nadgledati, kao i sa posebnim aktivnostima na severu Kosova, gde su Srbi većina.  
"Još smo u fazi pregovaranja. Rekao bih da mi treba da imamo nacionalni konsenzus unutar Kosova sa svim političkim partijama zastupljenim u Skupštini Kosova i da imamo takođe konsenzus sa članicama Evropske unije", rekao je kosovski funkcioner. 
Domaće institucije bi, prema njegovim rečima, želele da misija deluje u okviru pravnog sistema Kosova.  
"Naš je cilj da oni budu u okviru pravnog sistema Kosova što podrazumeva da su pod okriljem sudskog i tužilačkog saveta Kosova I da svoje zadatke ostvaruju ravnopravno kao i domaće sudije I tužioci, imajući garantovane privilegije i imunitet", kazao je ministar pravde Kosova. 
Nova misija, prema njegovim rečima, treba da ima dva osnovna zadatka - prvi koji se odnosi na primenu sporazuma postignutih u dijalogu Kosova i Srbije i drugi koji se tiče obaveza Kosova koje proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno dogovora o putu ka liberalizaciji viza. 
Izvor: BETA

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni