Sporazum - Pravo iz Brisela
28/06/2019|Autor: Administrator|
|

Dopisnik Koha ditore i zagrebačkog Jutarnjeg lista iz Brisela Augustin Paljokaj smatra da Kosovo opet neće biti primljeno u Interpol. Prema njegovim rečima to je žalosno, jer je to pre svega u interesu borbe protiv organizovanog kriminala, ali se to pretvara u politički sukob, kazao je gostujući u emisiji Sporazum.

“Time što sprečava članstvo Kosova u Interpol i Unesko Srbija neće umanjiti državnost Kosova, kao što ne umanjuje državnost Kosova kad neko napusti neku sportsku priredbu,  jer je  tamo zastava Kosova.  Vidite da Vučiću i premijerki Brnabić ne smeta zastava Kosova u Berlinu i Parizu već se slikaju slobodno pod njom, a onda očekuju od sportista da napuste sportska takmičenja. Mislim da bi članstvo u Interpol pomoglo, ali moram priznati da su srpski političari u pravu kad kažu da oni time ne krše nikakav sporazum, zato što se Srbija nije obavezala da će to činiti i to je istina”

Paljokaj smatra da je gotovo nemoguće da Kosovo postane članica UN-a, bez formalno-pravnog priznanja od strane Srbije, ali je kako kaže pitanje da li bi I tada dobilo stolicu u Ujedinjenim Nacijama.

 “To će biti jako teško i to je jedna od prepreka za postizanje sporazuma, jer članstvo u UN-u ide kroz Savet Bezbednosti, a tamo Rusija ima pravo veta. Neki u Briselu kažu da su jako skeptični, jer čak i kad bi Beograd pristao da Kosovo bude član UN-a, uvek može, Dačić na primer u svom stilu da kaže, “ mali smo mi da kažemo Rusiji šta da radi, evo mi nemamo ništa protiv nek Kosovo izvoli nek se učlani ako može”. Onda će Rusija to blokirati i Beograd će reći “pa mali smo mi da kažemo Rusiji šta da radi”. Tako da Rusija ima tu svoje interese, a njeni interesi nisu u svemu vezani uz interese Srbije”   

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine Paljokaj ne očekuje da će se do proleća naredne godine postići sveobuhvatni pravno obevezujući sporazum  

“Nemamo evropske institucije, na jesen mogu biti izbori na Kosovu, takođe Vučić može u svakom trenutku sazvati izbore u Srbiji . To je bila jedna pogrešna pretpostavka Brisela da se mogu dogovoriti Vučić i Tači, ali nisu bili svesni da Tači na Kosovu nema moć koju ima Vučić u Srbiji i to je jedan od razloga zašto su oni bili malo naivni kad su mislili da ako se oni dogovore mogu svoj dogovor « prodati” svojoj javnosti.

Paljokaj kaže da ne treba zaboraviti da je ovo godina promena u evropskoj administraciji i imenovanja I izbora  ključnih ljudi na čelu te administracije.

“Te odluke su tako važne da EU nema ni previše vremena da se bavi s nama i zato očejuem da to bude sledeće godine i to pod uslovom da se ozbiljno angažuju Nemačka i Francuska. One mogu to « progurati », jer one imaju tu moć i one će ostaviti da se taj dogovor formalizuje kroz institucije Evropske Unije”

Paljokaj očekuje da dijalog Kosova i Srbije bude nastavljen, jer se kako je kazao obe strane moraju bar pretvarati da žele rešenje i tako sve dok se ne pojavi neka snaga u Srbiji koja je spremna da prizna da je Kosovo država.

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni