SPORAZUM: ŠTA NAS ČEKA U SLEDEĆOJ GODINI
19/12/2018|Autor: Administrator|
|

Povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, neuspeh Kosova za prijem u međunarodnu policijsku organizaciju – Interpol, uvođenje taksa od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i bezbednosna situacija, bile su glavne teme kojima su se novinari, analitičari i predstavnici institucija bavili u poslednjoj emisiji “Sporazum” u ovoj sezoni.
 
Neuspeh Kosova da se učlani u Interpol Srbija prikazuje kao svoj uspeh.  Analitičar Beljulj Bećaj smatra da je Srbija neiskrena jer se radovala što Kosovo nije uspelo da se učlani u tu organizaciju.  Smatra da je Srbija trebalo da doprinose normalizaciji. 
 
Na pitanje da li zbog nedavnog neuspeha Kosova na skupštini Interpola, Kosovo gubi snagu na međunarodnoj sceni, politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić, kaže da su i Beograd i Priština provincijalni, jer nisu razumeli prioritete ovogodišnje Skupštine Interpola u čijem je fokusu bio izbor za generalnog direktora te organizacije, a ne zahtev za članstvo Kosova.
Po povratku delegacije Kosova sa sednice Interpola, Priština uvodi takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koje direktno utiču na život građana. Pokidala se jedina funkcionalna spona između Prištine i Beograda, a to je – zajednički biznis.
 
Nakon povećanja taksa, ali i akcije specijalne policije na severu Kosova pilikom hapšenja Srba u vezi sa istragom ubistva Olivera Ivanovića,  na severu Kosova najstaje institucionalna kriza. Svi  gradonačelnici opština sa srpskom većinom na severu Kosova podneli su ostavke na svoje funkcije. Kako na blokadu lokalne samouprave gleda Brisel prenose nam novinari Augustin Paljokaj i Dušan Gajić. 
“Ne verujem da Evropska unija ima odgovor na probleme koji su stvoreni ostavkama gradonačelnika na severu Kosova, kao što nije imala odgovore na mnoga druga pitanja”, kaže dopisnik Koha ditore iz Brisela  Augustin Paljokaj.
 
“Očgledno je da Evropska unija nema direktan odgovor na institucionalnu krizu u vezi sa ostavkama gradonačlnika ili u vezi sa bilo kojom drugom krizom čiji smo svedoci u poslednje vreme u dijalogu Beograda i Prištine”, rekao je  dopisnik RTS-a iz Brisela Dušan Gajić.
 
Britanski ambasador u Prištini Rori O Konel ocenio je da je vladavina prava veliki izazov sa kojim je suočeno Kosovo.
 
“Mislim da je bilo malog napretka, ali nedovoljno. Ono što mi, kao Velika Britanija, želimo da vidimo, isto je kao i ono što žele kosovski građani. Oni žele pravu borbu protiv organizovanog kriminala, žele pravu borbu protiv kriminala, žele da vide odgovornost za žrtve ozbiljnih zločina, ili ratnih zločina, i mi ćemo nastaviti da vršimo pritisak na Kosovo da ostvari svoje obaveze”, izjavio je O Konel. 
 
A šta nam u bezbednosnom smislu donosi 2019. godina, mir ili i dalje komplikacije? 
 
“Pitanje, da li će biti mira na severu zavisi od različitih političkih dešavanja koja će se dogoditi. To što mogu da kažem je da sa pravom građani na severu treba da budu zabrinuti, jer postoji viši nivo nesigurnosti bar u poređenju sa ostatkom Kosova. Ne kažem da je u drugim delovima Kosova bezbedno, nije, međutim, ako bi vladavinu prava u drugom delu Kosova ocenio sa 2, na severu nije ni na nivou 1”, rekao je gostujući u emisiji Sporazum Fljorijan Ćehaja iz Kosovskog centra za bezbednosne studije.
 
„Mislim da je situacija na Kosovu veoma ozbiljna i da svi koji su na bilo koji način u mogućnosti i odgovorno učestvuju u političkom životu treba da pozovu policiju, KFOR i Međunarodne institucije na budnost, a građane na opreznost“, rekao je direktor televizije Mir u Leposaviću Nenad Radosavljević. 
 
„Mislim da civilno društvo ima jako bitnu ulogu i treba da bude daleko više uključeno u sve ono što se dešava i u Prištini i u Beogradu.  Treba da bude aktivnije u pripremanju dobre podloge gde bi obe strane bile stvarno u stanju da razgovaraju o normalizaciji odnosa“, istako je u emisji Sporazum direktor KFOS-a Ljuan Šljaku.
 
A šta je najbolje rešenje za Kosovo?
 
„Mislim da bi razgraničenje po reci Ibar bilo ubitačno za celo Kosovo, a pogotovo za građane koji žive u Mitrovici“, kaže direktor TV Mitrovica Nedžmedin Spahiu.  
 
Koja vest bi bila dobra za sve žitelje Kosova?
 
„Da neki vikend festival sa nekim bendovima umesto u Beogradu nastupa negde u enklavi. Pitati ljude južno od Ibra šta vam treba, kako ste, malo da se dođe i zavrti kulturni život, dakle da ne bude samo čemer, jad i beda“, poručio je autor emisije 24 minuta Zoran Kesić.
 
Emisija Sporazum emituje se na programu televizija u sastavu TV Mreže i na RTV Kim.

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni