SPORAZUM: REANIMACIJA DIJALOGA
27/02/2020|Autor: Administrator|
|

SPORAZUM: REANIMACIJA DIJALOGA

 

ŠILOVO, 27.februar - U novoj emisiji Sporazum, gostovali su novinar iz Beograda Đorđe Vlajić i profesor političkih nauka Nedžemedin Spahiju. Saglasni su da “evropska priča” gubi podršku među Srbima i Albancima i da je potrebno da se Brisel, sa više energije i pažnje, posveti rešavanju otvorenih pitanja na Balkanu.

Deklarativno, Beogradu odgovara da Priština ukine takse i da se strane vrate dijalogu, jer takse prave veliku štetu i srpskoj, i kosovskoj ekonomiji, ali ovakvo stanje trenutno odgovara vlastima i u Prištini, i Beogradu, jer nemaju puno interesa da se ono brzo reši, ocenio je u Sporazumu poznati beogradski novinar Đorđe Vlajić.

“Najveće interesovanje da se ponovo pokrene dijalog je u Međunarodnoj zajednici, ali ni tu ne postoji saglasnost. Ipak, stvari se menjaju iz dana u dana, stižu različite poruke sa svih strana ovih dana, pa je moguće da se svi zajedno i iznadimo”, kaže Janjić.  

I profesor političkih nauka Nedžmedin Spahiju kaže da zemlje Zapada žele rešenje problema i spokoj u odnosima Kosova i Srbije. Međutim, činjenica da takse još nisu ukinute govori o tome da nema dovoljno energije među vlastima u Prištini da se pregovarački proces nastavi, iako su najviše na gubitku sami građani.

Mada se zalaže za stabilizaciju u regionu, činjenica je da je Evropska unija izgubila zapadni Balkan, smatra Vlajić. Problem nisu samo Beograd i Priština, nego i Skoplje, Tirana, Podgorica, Sarajevo, Banja Luka...

Taj prostor su, po mišljenju Vlajića, vešto iskoristile Rusija i Kina, na šta se u Briselu i s druge strane Atlantika ne gleda blagonaklono.

Komentarišući nedavnu izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da je saradnja Prištine sa Evropskom unijom jako važna, a sa Sjedinjenim Državama nezamenljiva, Spahiju podseća da živimo u Evropi, a da su američki saveznici i Slovenija, i Avganistan i Saudijska Arabija, na primer.

“Za nas, to nije isto. Mi bi svi želeli da budemo kao Slovenija, a ne kao Avganistan. Nije dovoljno da budemo saveznik Amerike da bi ostvarili svoje težnje”, naglašava Spahiju.

U Sporazumu je predstavljeno i novo istraživanje Foruma za razvoj i međuetničke odnose iz Gračanice,  obavljeno među Srbima južno od Ibra, po kejem većina građana smatra da čak i ako bi došlo do sveobuhvatnog sporazuma između Beograda i Prištine,  to bi na unutrašnje odnose Srba i Albanaca uticalo negativno.  Tako misli 40 odsto ispitanika, a da bi imalo pozitivan uticaj na međunacionalne odnose, misli četiri puta manje, ili oko 10 odsto ispitanika. Svaki četvrti Srbin koji živi južno od Ibra procenjuje da kakav takav  sporazum ne bi uopšte uticao na odnose Srba i Albanaca koji žive na Kosovu, navodi se u istraživanju.

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni