SPORAZUM: NORMALIZACIJA NA DVA KOLOSEKA
15/10/2020|Autor: Administrator|
|

SPORAZUM: NORMALIZACIJA NA DVA KOLOSEKA

Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber izjavio je da Evropska unija pokušava da sakrije nezadovoljsto zbog potpisivanja Vašingtonskog sporazuma i delovanjem američke administracije i Ričarda Grenela u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

„To je neobavezući sporazum i predstavlja vrhunac jednogodišnjeg unilateralnog i potpuno nekoordinisanog delovanja Grenela i njegovih pomagača“, rekao je Veber gostujući u emisiji Sporazum.

Sa takvom konstatacijom se ne slaže izvršni direktor Kosovskog instituta za  politička istraživanja i razvoj KIPRED Ljuljzim Peci.

“Sporazum u Vašingtonu nije bio loš za obe zemlje, nego je pogurao Prištinu i Beograd da se malo približe i da se dijalog pomeri sa mrtve tačke”, kazao je Peci, a kao interesantan presedan naveo da je to bio prvi ugovor koji je Srbija potpisala, a da je Kosovo predstavljeno bez asteriksa (“zvezdice”).

Za programskog direktora nevladine organizacije Aktiv Miodraga Marinkovića u vašingtonskom dokumentu ima elemenata gde se američki i interesi EU poklapaju i gde ne, niti je, po njegovom mišljenju, postojala namera da se ti interesi usaglašavaju. Za njega je to više izborni manifest Donalda Trampa u kampanji za predsedničke izbore u SAD.

“Dokument sadrži one tačke oko kojih ta administracija želi da gradi svoju izbornu strategiju, a to su ekonomski razvoj, smanjenje učešća Rusije i Kine u američkim interesnim zonama, kakav je i Balkan i dodvoravanje određenim ciljnim grupama među glasačima, kao što su homoseksualci, jevrejska populacija u SAD, itd”, ocenio je Marinković.

Emisija Sporazum ponovo se od ove srede, 14.oktobra, emituje na kanalima televizija Mir, Kim, Herc, Puls i Mitrovica, kao i na društvenim mrežama. Sporazum je projekat Kosovske fondacije za otvoreno društvo, koji se realizuje u saradnji sa NVO Aktiv, Forumom za razvoj i međuetničke odnose i TV Mrežom.

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni