SPORAZUM: KORONA KAO IZGOVOR ZA GUŠENJE DEMOKRATIJE
14/05/2020|Autor: Administrator|
|

 

SPORAZUM: KORONA KAO IZGOVOR ZA GUŠENJE DEMOKRATIJE

Gostujući u emisiji “Sporazum” Tauljant Hodža iz Kosovske fondacije za civilno društvo izjavio je da početak borbe protiv pandemije koronavirusa na Kosovu obeležila borba za vlast između predsednika  Tačija i premijera Kurtija po pitanju proglašenja vanrednog stanja  i da to nije imalo nikakve veze sa zaštitom javnog zdravlja stanovništva.

“Drugo, obaranje vlade u sred pandemije. Bio je to prvi slučaj na svetu da su u prvim nedeljama pandemije poslanici podneli zahtev za obaranje vlade koja je bila samo 50 dana na vlasti. Da je do tada bila čak i najgora, to nije bio trenutak za obaranje vlade, imajući u vidu da je prošlo samo nekoliko dana od početka pandemije. Sada je mnogo lakše, jer je već prošlo dva meseca i nije došlo do onog najgoreg. Ali tih dana, kada je vlada na Kosovu pala, ljudi su bili u panici šta ih očekuje sa tom pandemijom, sa virusom korona”, istakao je Hodža.

S druge stane, Miodrag Marinković iz nevladine organizacije Aktiv ističe da je pandemija  samo učinila vidjivijim one nedostatke koje kosovska vlada pokazuje prema Srbima već duže vreme.

“Pandemija je pokazala sav potencijal  štete i opasnost usled diskriminacije u pristupu informacijama, koja je čak ugrozila bezbednost srpske zajednice,  jer su informacije o tome šta se dešava ili značajno kasnile, ili uopšte nisu ni dolazile do srpske zajednice. Imamo i primer povećanog broja napada na imovinu Srba koji nema korene u koroni, već u nespremnosti policije da zaštiti deo svojih građana.  Problem nije kako se vratiti istinskom demokratskom uređenju, jer uređenje za nas Srbe nije ni postojalo”, rekao je Marinković.

U “Sporazumu” je učestovao i  politikolog iz Beograda Boban Stojanović  koji  smatra da je u Srbiji situacija oko koronavirusa u Srbiji bila samo nastavak ozbiljnijeg kršenja ljudskih prava,  koja su i do sada postojala   i dodao da vanredno stanje 15.marta nije moralo da se uvede.

“Naši zakoni I propisi imaju vanrednu situaciju kao meru koja bi bila potpuno adekvatna  situaciji koja nas je zadesila, ali izbori ne bi mogli biti otkazani da se uvela vanredna situacija, tako da smo ušli u vanredno stanje gde se, s obzirom na situaciju, većina građana složila sa tim, i to poštovala , a onda se ušlo i u velika ograničenja kretanja. I ono što je Srbija jedina u Evropi i svetu uradila,  to je potpuna diskriminacija u zabrani kretanja starijima od 65 godina”, rekao je Stojanović.

FRIDOM HAUS: Srbija nazadovala, Kosovo napredovalo

Komentarišući izveštaj Fridom hausa prema kome je Srbija ocenjena kao nedemokratska zemlja i svrstalna u kategoraju “hibridnih režima”, dok je Kosovo napredovalo, Stojanović je istakao da je to potpuno očekivano .

“Kod nas ne postoje ti neki osnovni  demokratski standardi kao što su podela vlasti, i kao što je smena vlasti, i ono što je možda najgore, je da smena vlasti neće čak ni biti mirna. To je nešto zbog čega  mi kao građani treba da se zapitamo, zašto smo dozvolili da se neko “ustoliči”, da mu neće pasti na pamet da mirno preda vlast, a sa druge strane kako je uopšte moguće da se u Evropi u 21 veku Srbija I Mađarska do tog nivoa unazađuju u pogledu ljudskih prava”, kazao je Stojanović.

Sa druge strane Tauljant  Hodža je istakao da bi takve izveštaje koji imaju lestvicu i brojke uvek  trebalo uzimati sa rezervom  i dodao da je po njegovom mišljenju  Kosovo imalo određene, male prednosti poslednjih godina u odnosu na zemlje regiona, a to je pre svega međunarodno prisustvo.

“Iako je minimalizovana uloga međunarodne zajednice na Kosovu, ipak je ona do nedavno bila i u izvršnoj grani, dok je uticaj ambasada zemalja Kvinte veoma veliki,  tako da je sada nešto teže, jer se urušavaju određeni temelji demokratije na Kosovu u odnosu na druge zemlje. Npr, sa nevladinim sektorom je problem jer je skupština zakonom pokušala da uništi, sruši sve NVO-e. Ali smo se onda mi, kao civilno društvo, digli i vrlo brzo dobili podršku međunarodne zajednice, pa nam je bilo mnogo lakše da nakon toga ubedimo poslanike da treba da isprave taj zakon. To je samo jedna od ilustracija u ovom slučaju pozitivnog uticaja međunarodne zajednice”, smatra Hodža.

Na severu se zahtevalo da se poštuju mere  i iz PR ii iz BG, što je bilo nemoguće

Komentarišući ulogu i rad medija tokom vanrednog stanja  Miodrag Marinković je kazao da na severu Kosova postoji  podela na medije koji plasiraju isključivo informacije koje koriste interesima vladajuće stranke u Beogradu  i  na one koji se trude da daju objektivne informacije.

“Tako su i građani bili u prilici da čuju različite informacije, slušajuči kako je situacija potpuno pod kontrolom,  kako vlast čini nadljudske napore da obezbedi sigurnost, a sa druge strane onih medija koji su upozoravali na neke štetne manifestacije, kao na primer konfuzni dualizam u primeni  mera ograničavanja kretanja, koji je u jednom trenutku od građana na severu Kosova zahtevao da se povinujemo merama i iz Prištine i iz Beograda, koje nisu bile sinhronizovane, pa je to bilo prosto nemoguće “, rekao je Marinković.

U emisiji je predstavljeno i  istraživanje koje je sprovela NVO Aktiv putem fejsbuka.Na pitanje da li su se merama zaštite od koronavirusa narušila ljudska prava 70 odsto anketiranih je reklo da jesu, dok 27 odsto  smatra da donetim merama  ona nisu bila narušena.

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni