SPORAZUM: IMA LI MESTA ZA SRPSKU LISTU U NOVOJ VLADI KOSOVA
04/03/2021|Autor: Administrator|
|

SPORAZUM: IMA LI MESTA ZA SRPSKU LISTU U NOVOJ VLADI KOSOVA

 

Podrškom Srpskoj listi Beograd je želeo da pošalje poruku za potrebom interne homogenizacije unutar srpske zajednice na Kosovu. S druge strane je nemogućnost da se uspostavi autohtona snaga kosovskih Srba kao politička alternativa toj listi, ocenio je u emisiji Sporazum predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović, komentarišući rezultate nedavno održanih vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu.

Iako je Kurti ranije govorio da ne želi Srpsku listu kao koalicionog partnera, teorijski je moguće da jedan njen predstavnik ipak dobije ministarsko mesto.

“Mislim da će Kurtiju biti lagodnija pozicija  ako pokuša da integriše Srpsku listu u sastav nove vlade, imajući u vidu mnogobrojne nužne saglasnosti nealbanskih zajednica za donošenje određenih zakona, promene ustava i sl. Postoji mnoštvo okolnosti gde bi mnogo značila podrška 10 poslanika iz Srpske liste, Bošnjaka i Goranaca... Dakle, bila bi lagodnija pozicija ako bi jedno ministarstvo pripalo Srpskoj listi i još jedno mesto u vladi srpskim političkim predstavnicima koji nisu iz te liste”, smatra  Đukanović.

I glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević očekuje da će Srpska lista biti zastupljena u novoj Kurtijevoj vladi, ali i drugi srpski političari.

“Srpska lista je dobila ogromnu većinu glasova i prirodno bi bilo da neko iz SL bude ministar, ali očekujem i da će buduća vlada sarađivati sa Nenadom Rašićem koji će dobiti neko mesto unutar nove vlasti, u kabinetu ili u nekom od ministarstava, što će se još videti”, kaže Dimitrijević i naglašava da ako se u novom kabinetu bude našao neki srpski predstavnik van SL, nova vlast bi sebi zatvorila vrata u postupku izbora predsednika Kosova koji se uskoro očekuje u parlamentu.

Ko god bude bio predstavnik nevećinskih zajednica u budućoj vladi, treba, po ustavu, da ima odobrenje Srpske liste, odnosno da bude prihvatljiv za SL, podseća urednik portala Demokracija Ardian  Arifaj.

“Zato, ne vidim drugo rešenje osim da neko iz Srpske liste postane ministar”, smatra Arifaj.

Ustavom Kosova predviđeno je da jedno ministarsko mesto pripadne srpskoj zajednici i još jedno mesto drugim nevećinskim zajednicama. Ako vlada bude imala više od 12 ministara, manjine će imati još jedno mesto, nakon konsultacija sa političkim subjektima.

Međutim, „ako se imenuju van članstva Skupštine Kosova, za ministre i zamenike ministara iz nevećinskih zajednica zahteva se službeno odobrenje većine poslanika Skupštine koji pripadaju strankama, koalicijama, građanskim inicijativama i nezavisnim kandidatima, koji su se izjasnili kao predstavnici relevantne zajednice“, piše u članu 96 Ustava Kosova.

U emisiji su objavljeni i rezulati ankete sprovedene na fejsbuk stranici emisije Sporazum. Na pitanje da li očekuju da će, ako postane i premijer, Aljbin Kurti uspeti da obezbedi stabilnu izvršnu vlast na duže vreme u odnosu na njegovu prvu vladu koja je trajala samo 52 dana, 62 odsto anketiranih je odgovorilo da hoće, dok 38 odsto da u tome neće uspeti.

 


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni