SMANJENE KAZNE ŠAINOVIĆU, LUKIĆU I LAZAREVIĆU
24/01/2014|Autor: Administrator|
|

HAG, 23. januar - Hasski tribunal danas je smanjio kazne trojici bivssih politicckih vojnih i policijskih zvaniccnika Srbije I SRJ zbog progona i drugih zloccina nad Albancima na Kosovu, od marta do juna 1999. Pravosnazznom presudom, Nikoli SSainovichu (64) je kazna sa 22 godine smanjena na 18 godina zatvora; Sretenu Lukichu (57) sa 22 godine na 20 godina zatvora, a Vladimiru Lazarevichu (63) sa 15 godina na 14 godina zatvora. 
Generalu Nebojssi Pavkovichu (66), bivssem komandantu Treche armije Vojske Jugoslavije, potvrdjena je prvostepena kazna od 22 godine zatvora. SSainovich, bivssi potpredsednik Vlade SRJ, i Lukich, koji je bio ssef
ssstaba MUP na Kosovu, prema pravosnazznoj presudi, kojom su delimicno usvojene njihove zzalbe, nisu odgovorni za neke od najmasovnijih ubistava Albanaca na Kosovu - u Suvoj Reci i selima Mala Krussa i Meja - za koja su u prvostepenom postupku bili osudjeni. Oslobodjeni su, takodje, i krivice za prisilno premesstanje na nekim lokacijama na Kosovu. 
To je, po proceni zzalbenog vecha, koju je preneo predsedavajuchi sudija Liju Dachun (Liu Daqun) opravdalo smanjenje njihovih kazni.  Bez obzira na to, SSainovich, Lukich i Pavkovich proglasseni su, kao I prvostepenom presudom, krivim po svih pet taccaka optuzznice – za prisilno premesstanje, deportacije, ubistva i progon albanskog stanovnisstva sa Kosova. Ta dela kvalifikovana su kao zloccini protiv ccoveccnosti i krssenje zakona i obiccaja rata.  
ZZalbeno veche Tribunala potvrdilo je nalaz iz prvostepene presude da su SSainovich, Pavkovich i Lukich kljuccni uccesnici "u zajednicckom zloccinacckom poduhvatu" nasilnog proterivanja "najmanje 700.000" albanskih civila sa Kosova od marta do juna 1999. cciji je cilj bila "promena etniccke ravnotezze radi zadrzavanja srpske kontrole" nad pokrajinom. 
Pravosnazznom presudom potvrdjeno je i da je general Lazarevich, kao komandant Prisstinskog korpusa VJ, pomagao i podrzzavao nasilno premesstanje i deportacije albanskog stanovnisstva. General Lazarevich oslobodjen je optuzzbe za premesstanje albanskog stanovnisstva iz opsstine Kaccanik. ZZalbeno veche odbilo je Lazarevichevu zzalbu da je pogressno osudjen za pomaganje i podrzzavanje prisilnog premesstanja i deportacija zato ssto nije utvrdjeno da je, pri pruzzanju pomochi, postojala "direktna usmerenost" na zloccine. 
Standard "direktne usmerenosti", drugo zzalbeno veche Tribunala primenilo je pri oslobadjanju bivsseg naccelnika Generalsstaba VJ Momccila Perissicha krivice za pomaganje i podrzzavanje zloccina Vojske Republike Srpske tokom rata u BiH. 
Sudija Dachun oznaccio je takav pristup svojih kolega u sluccaju Perissich kao "pogressan", naglasivssi da za osudjujuchu presudu za pomaganje i podrzzavanje nije neophodno da optuzzeni bude "direktno usmeren" na ccinjenje zloccina. 
Posle prvostepenog postupka, 29. februara 2009, na 15 godina zatvora bio je osudjen i bivssi naccelnik Generalsstaba VJ Dragoljub Ojdanich (71). U okviru nagodbe, odbrana i tuzzilasstvo naknadno su povukli ulozzene zzalbe, a general Ojdanich je letos, posle dve trechine izdrzzane kazne, pussten na slobodu. 
Milana Milutinovicha, koji je 1999. bio predsednik Srbije, Tribunal je posle prvostepenog procesa oslobodio optuzzbi za zloccine na Kosovu.   SSainovich je u pritvoru Tribunala od prolecha 2002. kada se dobrovoljno predao. Generali Pavkovich, Lazarevich i Lukich dobrovoljno su se predali sudu 2005. Po pravilima Tribunala, oni che mochi da zatrazze prevremeno oslobadjanje kada budu odsluzzili dve trechine kazne.  
 
Izvor: BETA

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni