Slobodno srpski sa Milicom Andric
18/04/2023|Autor: Administrator|
|

Programska menadžerka Nove društvene inicijative Milica Andrić Rakić rekla je u emisiji Slobodno srpski da je sa aktuelnim pregovaračima Prištine i Beograda koji učestvuju u dijalogu gotovo nemoguće zaustaviti eskalaciju “nenormalizacije” u odnosima Prištine i Beograda.

Normalizacija bi, između ostalog, po njenom mišljenju trebalo da obuhvata i sledeće:

“Idealno bi bilo da ne postoje prepreke u uvozu i izvozu, da ne postoje bezbednosni problemi kakvi trenutno postoje gde polovina kapaciteta specijalnih jedinica se nalazi na vrlo maloj teritoriji i to teritoriji koja je nastanjena većinskim srpskim stanovništvom, a da su te specijalne jedinice zapravo monoetničke i albanske. Zatim da se olakša pristup mladim Srbima tržištu rada na Kosovu. To konkretno znači rešavanje pitanja diploma Univerziteta u Prištini sa sedištem u Mitrovici i čitav niz stvari koje bi mogle da se urade, ali najpre rešavanje statusa srpskih institucija, to jest onih usluga, koje Srbima i drugim nevećinskim zajednicama pružaju srpske institucije. Činjenica jeste da one dvadeset godina odolevaju razno raznim političkim procesima, one su tu, jedine u kontinuitetu daju usluge i ne može da bude napada na njih, na te institucije koje daju bazične usluge, a da zajednica to ne protumači kao napad na sebe”; rekla je Andrić Rakić.

Međutim, po njenom mišljenju, Evropski plan o normalizaciji odnosa, kao i dogovor iz Ohrida, nisu pravi put ka normalizaciji.

 

Evropski plan odrođen od naroda

“To je “najodrođeniji” od svih sporazuma iz Brisela, on je “najodrođeniji” od problema građana, jer se ne bavi ni životom Srba na Kosovu, ni životom na kraju krajeva uopšte, ni suživotom na Kosovu. On se bavi odnosima Beograda i Prištine. Dakle, odavno je taj fokus prešao sa građana i kako će se građani srpske nacionalnosti integrisati u kosovsko društvo i počeo je da se bavi odnosima Beograda i Prištine, a bavljenjem odnosima Beograda i Prištine bez stabilizacije srpske zajednica na Kosovu prosto je besmisleno. Možda ćete vi urediti njihove odnose u smislu kako će se Kosovo predstavljati na regionalnom nivou, da li će tu biti zvezdica ili ne, da li će tablice ići bez stikera preko dve teritorije, ali dokle god imate problem sa srpskom zajednicom na Kosovu i legalnošću institucija koje ta zajednice koristi imaćete potencijalne eskalacije i krize”, smatra Andrić Rakić.

Kaže da Srbe sa Kosova, priče u javnosti oko Evropskog plana normalizacije nisu ni interesovale, jer ne vide svoje probleme i potrebe u tome. Samim tim, što Srpska lista ne učestvuje na vanrednim lokalnim izborima na severu Kosova još jedan je od dokaza da, kako kaže, zapravo u Ohridu još uvek ništa nije suštinski urađeno ka normalizaciji.

“Građane to nije interesovalo, jer oni pogledaju taj sporazum i oni nemaju odgovor na ključne stvari a to je kako će sutra preko Jarinja do, na primer, Kopaonika i nazad, prosto najosnovnije stvari. Niko se njima ne bavi već dugo, preko godinu dana, ozbiljan problem su specijalne jedinice, njihovo permanentno prisustvo, njihovo ponašanje. To je takođe stvar koja ni na koji način nije bila adresirana, što je još i najgore, čak i srpski politički predstavnici, ne opozicija, konkretno sada mislim na Srpsku listu, se do juče nisu bavili ozbiljno tim pitanjem”, rekla je ona.

Prema njenim rečima s druge strane,  odluka Srpske liste da se ne prijavi za učešće na izborima bio je iznuđen potez.

“To je jedini koji im je preostao, jer je Srpska lista iznova i iznova iznosila zahteve koji nisu ispunjavani. Dakle, ni zahtevi nakon izlaska iz institucija, ni za uklanjanje barikada, Oni zaista ne bi imali obraza pred građanima da su odlučili da izađu”, kazala je Milica Andrić Rakić i dodala da svako ima pravo da odluči u kom trenutku će da učestvuje na izborima, ali da je licemerno šte se ne uzimaju u obzir i druge političke opcije.

 


 

 


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni