SAVET BEZBEDNOSTI SUTRA RAZMATRA NOVI IZVEŠTAJ O KOSOVU
09/02/2014|Autor: Administrator|
|

BEOGRAD, 9. februar - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmataće sutra tromesečni izveštaj generalnog sekretara Ban Ki Muna o situaciji na Kosovu u kojem je ocenio da je 2013. Bila godina "značajnog političkog napretka" zahvaljujući dijalogu Beograda i Prištine i Briselskom sporazumu o normalizaciji odnosa. 
Na sednici na kojoj će biti predstavljen izveštaj o radu Unmika od 16. oktobra do 20. januara učestvovaće premijer Srbije u ostavci Ivica Dačić, a prisustvovaće i kosovski premijer Hašim Tači. 
Ban je u izveštaju naveo da je prošla godina "obeležena važnim napretkom u sprovođenju sporazuma i značajnim koracima ka normalizaciji odnosa" i podvukao da se u 2014. godini moraju nastaviti napori za konsolidaciju ostvarenih rezultata. 
"Pozdravljam odluku Evropskog saveta da počne pristupne pregovore sa Srbijom u januaru 2014. i da podrži pregovore o sporazumu I stabilizaciji i asocijaciji s Kosovom. Tekući direktni razgovori Beograda i Prištine su doprineli tom uspehu", naveo je Ban Ki Mun. 
Generalni sekretar UN je ocenio da su prvi put prema "jedinstvenom pravnom okviru" uspešno održani lokalni izbori na Kosovu, uključujući opštine na severu, što je otvorilo "prostor za novu političku dinamiku na Kosovu", kao i početak nove faze angažovanja ka sprovođenju Briselskog sporazuma od 19. aprila. 
On je naveo i da zajednica opština sa srpskom većinom treba da bude iskorišćena kao dalje kanalisanje međunarodne podrške jačanju reprezentativne lokalne uprave. 
 
 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni