RASELJENIMA SE NE GARANTUJE BEZBEDNOST
22/02/2014|Autor: Administrator|
|

ĐAKOVICA, 22. februar - Raseljenima iz Đakovice koji su tradicionalni krenuli na Kosovo zbog verskog praznika Zadušnice, rečeno je da niko ne može da im garantuje bezbednost, rekao je danas za agenciju Beta predstavnik Udruženja raseljenih iz  Đjakovice Đokica Stanojević.
"Nas oko 120 već se nalazimo na Kosovu i putujemo ka manastiru Visoki Dečani, iako smo sinoć obavešteni da ni policija Kosova, ni Kfor, kao ni Euleks, navodno, ne mogu da nam garantuju bezbednost. U Dečanima ćemo biti na liturgiji i videćemo da li će nam konačno biti omogućeno da tradicionalno obiđemo grobove najmilijih u Đakovici," izjavio je Stanojević.
On je ocenio da su raseljenim Srbima oduzeta sva prava i naglasio da ništa ne može da se dogovori u Briselu, dok se takva situacija ne promeni.
"Smatramo da ništa u Briselu ne može da bude dogovoreno dok nam se ne vrata sva zagarantovana prava. Zato tražimo od Evrope da nam garantuje prava na slobodu kretanja, na imovinu, pravo na povratak I život na našim imanjima u Đakovici, kao i pravo na veroispovest", kazao je za Betu Stanojević.
On je podsetito da su raseljeni ranije preko UNHCR-a poslali zahteve za kolektivni povratak 347 raseljenih srpskih porodica u Đakovicu.  
"Dobili smo odgovor 2009. godine da smo registrovani za povratak, a kasnije su nam kosovske vlasti saopštile da ne ispunjavamo uslove za obnovu ili renoviranje naših kuća, jer imamo imovinu u mestima gde smo raseljeni", rekao je Stanojević.
On je kazao da će ovih dana raseljeni ponovo poslati zahteve za povratak na svoja ognjišta novoizabranoj gradonačelnici Đakovice.  
"Većina naših kuća u Srpskoj ulici u Đakovici su cele, ali uzurpirane. Mi zahtevamo da se naša imanja oslobode kako bi mogli kolektivno da se vratimo na svoje posede. S matramo da individualni povratak ne pruža nikakvu mogućnost za naš opstanak u Đakovici",rekao je Stanojević.
Ocenio je da bi povratkom raseljenih Srba Đakovica i ekonomski popnovo napredovala, jer bi mnogi predratni partneri iz Srbije, ali I iz drugih bivših jugoslovenskih republika, bili spremni da ulažu u razvoj privrednih kolektiva.  
Trenutno u obnovljenom srpskom manastiru Uspenje presvete Bogorodice u Đakovici žive samo četiri starice - monahinje i iskusenice, a pre rata, kao kazu raseljeni, u ovom gradu živelo je oko dvanaest hiljda Srba.
 


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni