PROSLAVA GODIŠNJICE NEZAVISNOSTI
17/02/2014|Autor: Administrator|
|

BEOGRAD/PRIŠTINA, 17. februar - Na današnji dan, 17. februara, pre šest godina Kosovo je proglasilo nezavisnost koju je do sada, po podacima Ministarstva spoljnih  poslova Kosova, priznalo 106 zemalja.
Priština je četvorodnevnu proslavu nezavisnosti započela u petak.  
Danas će zvaničnici u Prištini položiti cveće na grobove Ibrahima Rugove - prvog predsednika Kosova, i na grob prvog komandanta Oslobodilačke vojkse Kosova Adema Jašarija. Za 11 časova je zakazana svečana sednica Skupštine Kosova, sledi defile pripadnika Bezbednosnih snaga i Policije Kosova, a potom će premijer Hašim Tači prirediti prijem u Prištini.  Danas je na centralnom trgu popodnevni koncert za decu, a u 20 casova koncert najpoznatijih pevača Kosova koji će trajati do 22.30 časova kada se proslava završava vatrometom. Svečanosti će biti priređene u svim opštinama, uz polaganje cveća na grobove palih tokom poslednjeg rata na Kosovu.
Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je, kako je saopšteno, povodom Dana nezavisnosti čestitke dobila od predsednika SAD Baraka Obame I britanske kraljice Elizabete Druge.
Čestitke su uputili i predsednici Nemačke Jaohim Gauk, Austrije Hajnc Fišer, Italije Đorđo Napolitano, Hrvatske Ivo Josipović I kralj Holandije Viljem Aleksandar.
Do prošlogodišnje proslave pola decenije nezavisnosti, Kosova je priznalo oko 90 zemalja sveta, među kojima i sve zemlje Balkana, sem BiH i Srbije, i 22 članice EU. Prvog dana po proglašenju nezavisnosti, Kosovo je priznalo osam zemalja: prvi je bio Avganistan, zatim SAD, Francuska, Albanija, Turska, Velika Britanija, Australija i  enegal.  U Deklaraciji o nezavisnosti koju je tada aklamacijom usvojila Skupština Kosova, navedeno je da će nezavisno Kosovo biti "posvećeno miru i stabilnosti", a država "formirana na osnovu plana Martija Ahtisarija".
"Kosovo je demokratsko, laičko i multietničko društvo" koje će prihvatiti "međunarodno civilno i vojno prisustvo". "Nezavisnošću, Kosovo preuzima međunarodne obaveze, obezbeđuje sigurnost granica sa susednim zemljama i odriče se nasilja kao načina za rešavanje nesuglasica", piše u tom dokumentu.
Premijeri Kosova i Srbije su 19. aprila 2013. godine, posle pregovora uz pomoć EU, u Briselu potpisali sporazum o normalizaciji odnosa dveju strana koji se od tada sprovodi, i nastavili pregovore o rešavanju niza problema.

Izvor: BETA


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni