Problemi poljoprivrednika u doba koronavirusa
04/05/2020|Autor: Administrator|
|

Iako su zbog pandemije koronavirusa poljoprivrednici u srpskim sredinama na Kosovu suočeni sa brojnim problemima, ovih dana ipak uspešno privode kraju sve poljoprivredne radove na  svojim njivama.

Jovica Smiljić iz Lapljeg Sela završio je ovogodišnju setvu kukuruza. Pored takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije koja je delimično ukinuta, Smiljić kaže da mu je pandemija koronavirusa dodatno otežala rad na svojih sedam hektara zemlje. Ove godine mu je, kako kaže, najveći problem bila nabavka hemijskih sredstava  neophodnih za zaštitu poljoprivrednih kultura.

„Problem je nabavka repromaterijala i evo sad konkretno sredstava za zaštitu bilja, za zaštitu pšenice,  kukuruza, flumicidi… Zatim đubrivo za borovnicu, amonijum sulfat koji treba da se daje sad u fazi cvetanja“, kaže Smiljić.

Ovaj poljoprivrednik kaže da je dodatni problem i nagli skok cena u poljoprivrednim apotekama.

„Na primer danas sam pitao, jedan džak đubriva “urea” košta sad na osam evra, a ranije je bio sedam, do 7,20 evra“, kaže Smiljić.

Smiljić se pored poljoprivrede bavi i gajenjem borovnice.

„Od prošle godine imamo 1 500 sadnica borovnice. Ovo je druga godina, ona je sad u fazi cvetanja potrebno je zaštitit, potrebno je prehraniti. Ovde što se borovnice tiče ne može bukvalno ništa da se nađe“, kazao je ovaj poljoprivrednik.

Problem u nabavci semena i ostalog repromaterijala za setvu i zaštitu poljoprivrednih useva imao je i Branislav Karadžić,  koji obrađuje oko 40 hektara zemlje.

„Zbog ove situacije i zbog taksi koje su bile do skoro bilo je teško naći, jer su zalihe bile pri kraju, ali uspeli smo preko nekih ljudi, preko nekih poznanstava da sve to  realizujemo i nabavimo u što kraćem roku“, rekao je Karadžić.

Poljoprivrednicima su na početku krize izazvane pandemijiom Kovida 19 dodatni problem predstavljale vladine mere ograničenog kretanja.

„U početku dok je bilo do 17 časova tad smo se strogo pridržavali i izbegavali smo posle 17 časova da završavamo poslove.  Posle kad je  krenula ova druga mera od sat i po vremena onda smo radili od jutra do mraka da bi se sve ovo realizovalo“, kaže je Branislav Karadžić.

Druga, kako kaže Karadžić, mera vlade koja je i dalje na snazi podrazumeva da je poljoprivrednicima dozvoljen rad na svojim njivama svakodnevno od 06:00 do 20:00 časova.

„Što se tiče vladinih mera mi smo dobili odluku gde svakom registrovanom poljoprivredniku izdajemo sertifikat kojim bi svaki poljoprivredni proizvođač trebao da ima. Međutim naši ljudi zanemaruju sertifikat - da li su izgubili ili su negde zaturili, tako da im mi izlazimo u susret tako što izdajemo novi sertfikat“, kaže Dragiša Stojanović, direktor odeljenja šumarstva i poljoprivrede u Opštini Gračanica.

Međutim pored registrovanih, postoji i veliki broj neregistrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

„Ja jesam poljoprivrednik, ali nemam registrovano gazdinstvo tako da nisam ni mogao da imam papir i onda sam ograničen sa kretanjem. To je jedini problem koji trenutno ja imam“, rekao je Igor Jovanović iz Lapljeg Sela.

U Opštini Gračanica imaju preporuku i za ove građane.

„Što se tiče ljudi, to jest poljoprivrednih proizvođača koji nisu registrovani, to jest nisu ispunjavali kriterijume za registraciju ili jednostavno nisu se registrovali iz svojih sebi poznatih razloga,  mogu da se registruju, ako se bave određenom poljoprivrednom proizvodnjom – da li su to plastenici… znači bilo koja poljoprivredna proizvodnja“ , kaže Dragiša Stojanović.

Vlada Kosova je pre oko mesec dana usvojila hitan fiskalni paket mera kojim je  predviđeno povećanje budžeta za grantove i subvencije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja za povećanje poljoprivredne proizvodnje, u iznosu od pet miliona evra. Međutim u Odeljenja šumarstva i poljoprivrede u Opštini Gračanica kažu da njima još uvek nije stigla zvanična odluka o tome.

Ovu reportažu realizovao je Medija centar u Čaglavici uz podršku Kosovske fonacije za otvoreno društvo u okviru projekta “Život i rad u dobra korone”.

 

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni